Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να έχει η Κομισιόν αναφορικά με την στάση των υποψήφιων χωρών προς ένταξη στην ΕΕ απέναντι στο ρωσικό εμπάργκο.
Στην περίπτωση της Σερβίας «επαίνεσε» την κυβέρνηση του Βελιγραδίου που δήλωσε ότι δεν θα εκμεταλλευτεί το ρωσικό εμπάργκο εις βάρος της ΕΕ, ενώ σχετικά με την αντίδραση των τουρκικών αρχών αποφεύγει να δώσει «σαφείς» απαντήσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, ο Σέρβος Πρωθυπουργός Aleksandar Vučić, είπε ότι έλαβε επίσημη προειδοποίηση από αξιωματούχο των Βρυξελλών που καλούσε το Βελιγράδι να μην εκμεταλλευτεί το ρωσικό εμπάργκο αυξάνοντας τις εξαγωγές προς τη Μόσχα.
Η EurActiv.gr επικοινώνησε με τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν, ρωτώντας εάν η ΕΕ έχει αποστείλει επίσημη προειδοποίηση και στην Τουρκία, και εάν ναι τότε ποια ήταν η αντίδραση της τελευταίας.
Από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου, Peter Stano, είναι εμφανές ότι η Κομισιόν θέλει να αποφύγει να απαντήσει σχετικά με την τουρκική αντίδραση, εάν υπήρξε, στην ανακοίνωση της ΕΕ.
Αρχικά έκανε αναφορά στην παράγραφο 11 των συμπερασμάτων του πρόσφατου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (15 Αυγούστου) που έλεγε:
«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας και να υποστηριχθεί το διεθνές δίκαιο, περιμένουμε από κράτη που είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ να απέχουν από μέτρα που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των νέων εμπορικών ευκαιριών που υπάρχουν τη ρωσική αγορά». Αυτό, τόνισε, κοινοποιήθηκε επίσης σε όλες τις ενδιαφερόμενες (και όχι μόνο στη Σερβία) χώρες εταίρους μέσω της τυπικής διπλωματικής οδού (όπως συμβαίνει πάντα).
«Επομένως αυτό που συνέβη στην περίπτωση που αναφέρετε σχετικά με τη Σερβία ήταν τυπική διπλωματική επικοινωνία, όπου η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βελιγράδι κοινοποίησε στο σερβικό Υπουργείο Εξωτερικών ποια είναι τα συμπεράσματα που κατέληξε το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών», υπογράμμισε.
Το Βελιγράδι αντέδρασε επίσημα και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επωφεληθεί από το ρωσικό εμπάργκο στα δυτικά τρόφιμα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, ο Σέρβος Πρωθυπουργός, Aleksandar Vučić επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία πρόθεση να ενθαρρύνει τις εξαγωγές στη Ρωσία.
Ασάφεια για την αντίδραση της Άγκυρας
Αναφορικά με το αν υπήρξε αντίδραση της Άγκυρας στην επίσημη προειδοποίηση της ΕΕ, η απάντηση του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν ασαφής.
«Δεν βλέπω καμία ανάγκη να επεξεργαστούμε δημοσίως πώς και τι μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω της διπλωματικής οδού με τις χώρες εταίρους μας και το πώς αυτές αντιδρούν στο ανακοινωθέν, δεδομένου ότι αυτή είναι η φύση της διπλωματίας που δεν πραγματοποιείται μέσω των μέσων ενημέρωσης», είπε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Peter Stano.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα επεκταθώ στον κατάλογο των χωρών εταίρων και τις αντιδράσεις τους, όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με τα Συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και τα ρωσικά μέτρα κατά της ΕΕ εν γένει», συμπλήρωσε.
Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την στάση της Τουρκίας, κάτι που θα κριθεί το προσεχές διάστημα εάν παρατηρηθεί τελικά αύξηση των εξαγωγών της προς την Ρωσία.
Αβέβαιη είναι επίσης και η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ σε περίπτωση που οι δηλώσεις της Άγκυρας περί «παραθύρου ευκαιρίας» για την αύξηση των εξαγωγών προς τη Ρωσία υλοποιηθούν, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Άγκυρα.
Σημειώνεται ότι η συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με το ρωσικό εμπάργκο είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Πηγή: http://www.skai.gr