28 Αυγούστου 2014

ΤΟΝ ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ! ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ! Με νέο επικεφαλής του ΔΝΤ η συνάντηση των Παρισίων

«Επιλεγμένα στελέχη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, αλλά με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των ελληνικών Αρχών με την τρόικα στο Παρίσι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες συνομιλίες των εκπροσώπων της τρόικας με ομάδα Ελλήνων υπουργών στο Παρίσι, ο κ. Ράις τόνισε ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι τις «προπαρασκευαστικές συζητήσεις» στη γαλλική πρωτεύουσα θα ακολουθήσει αποστολή της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στην Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι συνομιλίες στο Παρίσι θα διεξαχθούν ύστερα από αίτημα των ελληνικών Αρχών και υπογράμμισε ότι από πλευράς ΔΝΤ θα λάβει μέρος ο νέος επικεφαλής της ομάδας του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Τόμσεν διορίστηκε στη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και λόγω των νέων του καθηκόντων δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί» το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να παρουσιάσει τη συνάντηση στο Παρίσι ως αρχή της απεμπλοκής από το μνημόνιο, τρέχει να κλείσει τις εκκρεμότητες πριν από το ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μετά τη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Δικαιοσύνης κορυφαίο στέλεχος του υπ. Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας».

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα προχωρήσει η εντολή του πρωθυπουργού για να διαφυλαχθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ σε ερώτηση σχετικά με «κόκκινες γραμμές» σημείωσε ότι «είναι αδύνατον πριν από μια διαπραγμάτευση, ειδικά σε τεχνική συζήτηση, να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να μιλήσει για τέτοια θέματα. Αυτά συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες. Δεν μπορούμε να κάνουμε λεονταρισμούς εις βάρος μιας διαπραγμάτευσης».

Ειδικά για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ανέφερε ότι «ένα μεγάλο μέρος των δράσεων που είχε αναλάβει το κάθε υπουργείο έχει ολοκληρωθεί και άλλες είναι σε πορεία ολοκλήρωσης και μπορούμε να πούμε ότι θεωρούνται ολοκληρωμένες. Επίσης, στις δράσεις υπάρχει και το ποιοτικό στοιχείο».

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ