04 Αυγούστου 2014

ΣΟΚ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ-Οδηγός "επιβίωσης"

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου βρήκε χιλιάδες φορολογούμενους κολλημένους στις οθόνες των υπολογιστών τους αναζητώντας το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Άλλοι τόσοι και περισσότεροι όμως, αντιμετωπίζοντας με δέος τις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος διπλός φόρος στα ακίνητα, κράτησαν αποστάσεις ασφάλειας.
«Θα δούμε το εκκαθαριστικό μετά τις διακοπές» έλεγαν. Την ίδια ώρα λογιστές, οι όποιοι στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται πλέον σε διακοπές, δεν έκρυβαν ότι για τα «βαριά εκκαθαριστικά, αφήσαμε τους πελάτες μας να τα αναζητήσουν». Δεν τους προώθησαν το εκκαθαριστικό.

«Έχει ο Θεός, μετά τον Δεκαπενταύγουστο» σημείωνε ένα εξ αυτών, ο οποίος ειδοποίησε μόνο τους πελάτες του που είχαν εκκαθαριστικό το όποιο μπορούν να φέρουν βόλτα. Η εικόνα αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το πόσοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν έως το τέλος του Αυγούστου την πρώτη δόση των φόρων ακινήτων ή θα αφήσουν τις οφειλές να προστεθούν στα 67,250 δις ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών.

Συνολικά, άλλωστε, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα βαρύ φόρο από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδόξει να εισπράξει τουλάχιστον 2,650 δις ευρώ βεβαιώθηκαν αρχικά (πριν ισχύσουν οι απαλλαγές για τους οικονομικά αδύναμους) πάνω από 3,5 δις, κοντά στα 3,7 δις έναντι 3,23 δις των αρχικών εκτιμήσεων.