Στην Ελλάδα οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν αμείβονται ούτε με 730 ευρώ καθαρά, λέει η τελευταία έκθεση του ΙΚΑ σύμφωνα με στοιχεία που βγαίνουν από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις εργοδοτών.
"Το 34% των εργαζομένων αμείβεται με αποδοχές μικρότερες εκείνων του ανειδίκευτου εργάτη και δεύτερον οι μισοί εργαζόμενοι έχουν μισθό χαμηλότερο των 936,64 ευρώ μικτά".
Εννοείται ότι μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, προκύπτει ότι οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δεν αγγίζουν πλέον ούτε τα 730 ευρώ καθαρά.
Η Ελλάδα όμως χάρη στην ισχυρή αριστερά που κυβερνά ουσιαστικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την επέλαση υπό λάβαρα του ΠΑΣΟΚ, διέθετε ανέκαθεν κατώτατο μισθό ασφαλείας για τους εργαζόμενους.
Αντιθέτως, η Ιρλανδία απέκτησε κατώτατο μισθό ασφαλείας μόλις το 2000. Το τωρινό επίπεδο των 8,65 ευρώ την ώρα εισήχθη το 2007, το 2011 με την κρίση «κόπηκε» στα 7,65 ευρώ, αλλά αναπροσαρμόστηκε γρήγορα...
Η Ιρλανδία διαθέτει τον πέμπτο υψηλότερο μισθό (από άποψη ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης) στην Ε.Ε. και με 8,65 ευρώ την ώρα κατώτατο μισθό κάποιος αθροίζει περί τα 17.992 ευρώ το χρόνο ή κοντά 1.500 ευρώ το μήνα αν επιμεριστεί δια 12 που είναι οι μήνες. Ο ελάχιστος μισθός στην Ιρλανδία πληρώνει φόρο 300 ευρώ το χρόνο και 78 ευρώ για το σύστημα ασφάλισης και καθολικής κοινωνικής πρόνοιας. Τουτέστιν τα 8,65 ευρω την ώρα μετά φόρων και κοινωνικής ασφάλισης διαμορφώνονται στα 8,23 ευρώ.
Στην Ελλάδα όποιος λαμβάνει 1.500 ευρώ μικτά θεωρείται υψηλόμισθος και καταβάλει πάνω από τα μισά σε φόρους και κρατήσεις κοινωνικής ασφάλισης.
Γράφαμε τις προάλλες σχετικά με επιστολή αναγνώστη δημοσιογράφου ελεύθερου επαγγελματία: «Καλησπέρα. Το λέω σε σένα γιατί θα σκάσω και ξέρω ότι εσύ θα με καταλάβεις: με μπλοκάκι, ακαθάριστα έσοδα 11.120 ευρώ, πρέπει να πληρώσω φόρο 2.922 + 650 για το μπλοκάκι. Εννοείται ότι δεν έχω πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές (ΕΤΑΠ ΜΜΕ) επειδή δεν είχα κι εννοείται ότι δε θα πληρώσω το φόρο...».
Φυσικά υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν λιγότερα έσοδα και όμως ο ΟΑΕΕ, οι φόροι αλληλεγγύης και οι φόροι ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα απαιτούν περισσότερα απ’ όσα αθροίζουν τα έσοδα...
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ιρλανδία είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει το σοκ που προκάλεσε η χρεοκοπία των τραπεζών στην οικονομία λόγω της αλόγιστης ανάληψης κινδύνων.
Η Ελλάδα από την άλλη χρεοκόπησε γιατί το κράτος ξόδευε για δεκαετίες περισσότερα απ’ όσα εισέπραττε παρά τη βαριά φορολογία και είσπραξη εισφορών που επιβάλει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μην διαφεύγουν.
Η Ελλάδα παρά τη φορολογία Γερμανίας και τις εισφορές Σουηδίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες Ουγκάντας και για χρόνια συζητάμε αν θα πρέπει και πώς να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι προνομιούχοι εργαζόμενοι του δημοσίου που με το ρόλο του πελάτη των κομμάτων λυμαίνονται την κοινωνία.
Η Ελλάδα αν δεν πραγματοποιήσει μια επανάσταση σαν αυτή που έκανε η Ιρλανδία πριν δυο δεκαετίες θα συνεχίσει να παράγει ανέργους και να μειώνει μισθούς, μέχρι τελικής κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων και του κρατικού προϋπολογισμού...
Παρά το γεγονός πως για τη χρεοκοπία ευθύνεται η κυριαρχία της αριστερού προσήμου πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, η κυρίαρχη άποψη παραμένει πως από την κατάσταση χρεοκοπίας μπορεί να μας βγάλουν αυτοί που μας έβαλαν εκεί: το κράτος, τα κόμματα και συνδικαλιστές του δημοσίου...
Όσο δεν αλλάζει η γραμμή πλεύσης η Ελλάδα θα συνεχίζει να βυθίζεται...
Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση για να αλλάξει πορεία. Όχι όμως μια επανάσταση τύπου Βουλγαρίας του Ζίβκωφ που ονειρεύονται οι περισσότεροι πολιτικοί από τον Γιάννη Μηλιό, μέχρι τον Αργύρη Ντινόπουλο, τον Πάνο Καμένο και τον Ηλία Κασιδιάρη που φοβούνται μη χάσουν το μόνο όπλο επιρροής που διαθέτουν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση τύπου Ιρλανδίας, που αν και μικρή έχει κάνει τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία να παραμιλούν...
Κώστας Στούπας
Πηγή:www.capital.gr