27 Αυγούστου 2014

Επένδυση - σταθμός στον Πρίνο: Η Energean ανακοίνωσε ότι βάζει άλλα 170 εκατ. ευρώ για γεωτρήσεις

Από το Λονδίνο έρχονται τα καλά νέα για τον Πρίνο, αλλά συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την Τετάρτη η διεθνής εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean Oil & Gas, έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να τοποθετήσει άλλα 170 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη εταιρεία εστιάζεται στην Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική και έχει άμεση σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου στην Καβάλα. Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή των κοιτασμάτων σε 10.000 βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2016.

Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε 15 πηγαδιών και την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων πλατφορμών που θα συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή της Energean που ήδη λειτουργεί.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Energean, έχει αγοράσει και το γεοτρύπανο Glen Esk, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κόστος διάτρησης και και θα δώσει στην εταιρεία τη λειτουργική ευελιξία για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των αποθεμάτων από τη λεκάνη του Πρίνου.
Η νέα εξέδρα θα μετονομαστεί σε «Energean Force» και αναμένεται να αρχίσει γεωτρήσεις στην Ελλάδα στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας την έναρξη του νέου επενδυτικού προγράμματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας δήλωσε:

«Η Energean έχει επενδύσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια από το 2007 και κατάφερε να κρατήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων. Ο Πρίνος είναι η μόνη αποδεδειγμένη πηγή στον τομέα του πετρελαίου στην Ελλάδα. Έχουν ήδη παραχθεί 115 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, παρόλο που τα αποθέματα είχαν αρχικά εκτιμηθεί σε 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τώρα ο Πρίνος εισέρχεται σε μια νέα εποχή, καθώς οι επενδύσεις της Energean και οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για επιπλέον παραγωγή με νέες γεωτρήσεις και μέσα από την εκτεταμένη χρήση βελτιωμένων τεχνικών ανάκτησης πετρελαίου, σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τομέας υδρογονανθράκων καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας πίσω στην ανάπτυξη, μετά από μια περίοδο 7 ετών ύφεσης».