20 Αυγούστου 2014

Η απίστευτη ιστορίας της σοκολάτας που αλείφεται -Πώς ο ιταλός Giovanni Ferrero έκανε με τη Nutella περιουσία 9,5 δισ. δολάρια [εικόνες]

H Nutella είναι ένα προϊόν που δεν μοιάζει με τα άλλα. Το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αυτή την γευστική σοκολάτα που αλείφεται.

75.000 τόνοι Nutella πωλούνται ετησίως στη Γαλλία, 70.000 τόνοι στη Γερμανία, 50.000 η Ιταλία. Αρχικά η Nutella ήταν ένα μπλοκ σοκολάτας, με την ονομασία Giandujot.
Παρασκευαζόταν από το 1920 από έναν ιταλό ζαχαροπλάστη, τον Pietro Ferrero, στην περιοχή Alba, μια μικρή πόλη στα βόρεια Ιταλία όπου βρίσκεται και σήμερα η αυτοκρατορία της Nutella.




Ο ήλιος έλιωσε τη σοκολάταΤο 1946 οι ελλείψεις σε τρόφιμα, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρέωσαν τον Pietro Ferrero και τον αδελφό του Giovanni να αντικαταστήσουν το κακάο που είχε έλλειψη με φουντούκια, τα οποία υπήρχαν άφθονα στην περιοχή.
Ολα άλλαξαν το 1949. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο ο ήλιος έλιωσε τη σοκολάτα αλλά τα παιδιά της πόλης λάτρεψαν αυτή την λιωμένη πάστα την οποία άλειφαν στο ψωμί τους. Τα αδέλφια Ferrero υιοθέτησαν την ιδέα και μετέτρεψαν το μπλοκ σοκολάτας σε άλειμμα. Το προϊόν γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία και το 1951 μετονομάστηκε σε « Supercrema».


Η επιτυχία έρχεται
Το 1959 ο όμιλος Ferrero εγκαθίσταται σε ένα εργοστάσιο κοντά στην γαλλική πόλη Ρουέν. Βρήκαν εκεί ένα εργοστάσιο υφασματοποιίας και έκριναν ότι οι εργάτες υφασμάτων είχαν εξειδίκευση χρήσιμη στη σοκολατοποιία.
Το εργοστάσιο λανσάρει από το 1961 τα σοκολατάκια Mon Chéri και ένα νέο άλλειμα με την ονομασία La Tartinoise, το γαλλικό αντίστοιχο της « Supercrema».
Το 1964 ο όμιλος Ferrero κρίνει ανεπιτυχές το όνομα « Supercrema» και ψάχνει μια ονομασία που να συμπεριλαμβάνει τη λέξη «φουντούκι». Πέφτουν στο τραπέζι οι ονομασίες Nutsy, Nutina, Nussina και Nusscrem. Επιλέγεται τελικά το Nutella.



Η τραγική ιστορία της οικογένειας
Ως σήμερα ο όμιλος Nutella διοικείται από ένα μέλος της διάσημης οικογένειας. Ο ιδρυτής Pietro Ferrero πέθανε από έμφραγμα το 1949 και τα ηνία παίρνει ο αδελφός τοο Giovanni. Από το 1950 συνδιοικεί τον όμιλο με τον γιο του Michele και μένει μόνος επικεφαλής όταν πεθαίνει και ο πατέρας του από έμφραγμα.

Ο Michele Ferrero διευθύνει την εταιρεία ως το 1997 και παραδίδει τα ηνία με τη σειρά του στα δυό του παιδιά που ονομάζονται... Pietro και Giovanni. Ο Pietro πεθαίνει σε δυστύχημα στη Νότια Αφρική το 2011 και ο Giovanni Ferrero διοικεί πλέον μόνος του τον όμιλο.


Ο Michele Ferrero θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας, με περιουσία 9,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, και θεωρείτο πλουσιότερος και από τον Μπερλουσκόνι.

Η περίπλοκη παρασκευή του διάσημου αλλείματος παραμένει μυστικά αλλά τα συστατικά της Nutella είναι γνωστά. Οπως ανέφερε το περιοδικό Le Point σε ένα άρθρο του το 2011:
«Φουντούκια, φοινικέλαιο, κακάο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, ζάχαρη, βανίλια, λεκιθίνη σόγιας».

Ολα τα σοκολατοειδή που κάνουν τον όμιλο τόσο πλούσιο: