18 Αυγούστου 2014

Tο παρασκήνιο της συγχώνευσης ΔΟΛ -ΠΗΓΑΣΟΥ και η εμπλοκή Bαρδινογιάννη

Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν και αυτό το καλοκαίρι για την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ δύο γιγάντων του Τύπου, του ΔΟΛ και του Πήγασου.

Το… σίριαλ αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια το έχουμε δει να έρχεται αρκετές φορές στην επιφάνεια. Επειτα από συνεχόμενες διαφωνίες που απομάκρυναν δύο φορές το ενδεχόμενο συνεργασίας, όλα έδειχναν τις προηγούμενες μέρες ότι αυτή τη φορά, υπό το βάρος της υπερχρέωσης και των πιέσεων των τραπεζών, ο κύβος ερρίφθη: ΔΟΛ και Πήγασος ήταν πλέον έτοιμοι να συνενωθούν.

Αυτή τη φορά ο καθοριστικός παράγοντας που έφερε πάλι κοντά τους δύο εκδοτικούς ομίλους είναι ο μεγάλος δανεισμός, ο οποίος μαζί με εκείνον του Mega ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η δυσκολία σύναψης νέων δανείων, που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας, που στο συγκρότημα του Πήγασου οδήγησε σε καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους (για πρώτη φορά από το 1981 που εκδόθηκε το «Εθνος») ως και δύο μήνες.
Πάντως, γνωρίζοντες τα τις μιντιακής αγοράς επισημαίνουν ότι, παρά τη διάψευση, το ενδεχόμενο να προχωρήσει η συμφωνία παραμένει ανοικτό.

Οι συχνές επισκέψεις του μεγαλομετόχου του Πήγασου Φώτη Μπόμπολα στο γραφείο του Σταύρου Ψυχάρη στη Μιχαλακοπούλου είχαν… φουντώσει τα σενάρια για την επικείμενη συγχώνευση.
Όμως, στις 22 Ιούλιου, η Πήγασος συμφερόντων Γιώργου Μπόμπολα με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθησε να βάλει… φρένο στα όσα ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, αναφέροντας ότι: «Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 2586/21.07.2014 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωρίζει στο επενδυτικό και στις αρμόδιες αρχές, διαψεύδοντας τη σχετική αναφορά περί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής μας με τη ΔΟΛ ΑΕ, ότι αποτελεί πάγια εταιρική πρακτική μας η άμεση γνωστοποίηση και ενημέρωση για κάθε επιχειρηματική εξέλιξή μας».

Απαντήσεις στα όσα ακούγονται περί συγχώνευσης, όμως, προσπάθησε να δώσει προ ημερών και το… αφεντικό του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, μέσω του κυρίου άρθρου στο «Βήμα της Κυριακής». «Οσοι νομίζουν ή προσδοκούν συγχωνεύσεις μέσων ενημερώσεως, εννοώντας μείωση της δημοσιογραφικής ακτινοβολίας του “Βήματος” και των “Νέων”, ματαίως ελπίζουν. Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οργανισμός της χώρας, παρά την κρίση, ανακάμπτει εντυπωσιακά. Και πολιτικά ισχύει πάντοτε η φράση του νεαρού δημοσιογράφου που απάντησε σε υπουργό της χούντας “Κύριε υπουργέ, εγώ θα είμαι και αύριο εδώ!”», αναφέρει το απόσπασμα από το άρθρο του κ. Ψυχάρη.

Ολα δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα επικοινωνιακό μπρα ντε φερ για το ποιος θα έχει τελικά το πάνω χέρι μετά τη συμφωνία της συγχώνευσης.
Η πλευρά του Στ. Ψυχάρη πιστεύει ότι πρέπει να έχει το πάνω χέρι στη συγχώνευση, επειδή ο βασικός άξονας των επιχειρήσεών του είναι οι εφημερίδες και οι εκδόσεις, ενώ η πλευρά του κ. Μπόμπολα έχει να κάνει κυρίως με κατασκευές και άλλες μεγαλοεπιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Γ. Μπόμπολας δεν θέλει σε καμία περίπτωση, όπως λέει το στενό περιβάλλον του, να φορτωθεί τα δανειακά βάρη και τις υποχρεώσεις που έχει ο ΔΟΛ. Πέραν αυτού, ο 86χρονος εκδότης του «Εθνους», Γ. Μπόμπολας, που σε κάθε περίπτωση αφηγείται με υπερηφάνεια τον συνολικό τζίρο που κάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ο δικός του όμιλος, ένας τζίρος που ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, πιστεύει ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά του Mega τις επόμενες χρονιές.

Το κυρίαρχο στοιχείο, όμως, που εμποδίζει τις συνομιλίες ΔΟΛ και Πήγασου να φτάσουν σε συμφωνία είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια που είχε και έχει πάντα η οικογένεια του κ. Μπόμπολα σε διάφορες επιχειρήσεις της.
Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να υπάρξει γιγαντιαία συγχώνευση με την προσθήκη και της Τηλέτυπος, η οποία, σε αυτήν την περίπτωση, θα αποτελέσει την εταιρεία που θα απορροφήσει τις άλλες δύο.

Οδηγό για το σενάριο διευρυμένης συγχώνευσης αποτελούν οι συνέργειες, οι οποίες ενισχύονται καθώς θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές σε κόστη και θα απελευθερωθούν ακίνητα προς αξιοποίηση – πώληση.

Οσο για το θέμα του υψηλού δανεισμού, οι τράπεζες διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση άμεσου κουρέματος.

Αν όμως το νέο σχήμα προχωρήσει στην έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και μπει φρέσκο χρήμα, θα εξέταζαν τη μετοχοποίηση μικρού μέρους (όχι πάνω από 15%) του υφιστάμενου δανεισμού.
Το σενάριο αυτό «κολλάει» στις αντιρρήσεις του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος ζητά από πέρυσι τη συγχώνευση Mega – Star. Το σενάριο αυτό πρόκειται να επανεξεταστεί, και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία δόθηκε στις 16 Αυγούστου, όταν και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, στο κτήμα του στο Πόρτο Χέλι, πραγματοποίησε τα βαφτίσια του εγγονού του (του γιου του Νίκου Βαρδινογιάννη). Καλεσμένοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο Γιώργος Μπόμπολας και ο Σταύρος Ψυχάρης.

http://www.paraskhnio.gr/to-paraskinio-tis-sygxoneysis-dol-piga/