12 Σεπτεμβρίου 2014

1,1 δισ. ευρώ χωρίζουν τρόικα και κυβέρνηση

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Μάχη σε δύο μέτωπα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει αρχικά το 2015 και εν συνεχεία το 2016. Αρχής γενομένης από το σημερινό Eurogroup στο Μιλάνο, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της επικείμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι...
οι εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015 δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να καλύψει την “τρύπα” στον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με το πρώτο μέτωπο, το οποίο αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, πηγές του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή η εκτίμηση για το 2015 είναι ότι φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα στοιχεία τονίζουν ότι τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ με τα οποία “φουσκώνουν” το κενό οι δανειστές δεν προκύπτουν με τους αριθμούς που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του Οικονομικού επιτελείου, χαρακτηρίζουν ότι τα 2 δισ. ευρώ τα οποία υπολογίζουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, αποτελούν μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθούν πριν από κάθε αξιολόγηση. Εξηγούν δηλαδή ότι “οι ελεγκτές ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους και μαζί τους τόνους, στο πλαίσιο της συνολικής συζήτησης που θα ακολουθήσει, ώστε να μπορούν να διαπραγματευτούν πακέτο όλες τις εκκρεμότητες”.

Σε αυτό το κλίμα των πιέσεων εν όψει της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη εντάσσουν και την αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία επισημαίνει ότι μετά το 2014 προκύπτουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά σε σύγκριση με τους πιο φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος 3,0% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδείξει στους ελεγκτές ότι οι εκτιμήσεις της τρόικα δεν ευσταθούν και η βάση εκκίνησης της συζήτησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού πρέπει να γίνει από πολύ χαμηλότερα.

Στο δεύτερο μέτωπο, δηλαδή αυτό της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το υπουργείο Οικονομικών θα παραθέσει τα στοιχεία εκτέλεσης τους κρατικού προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν καλύτερα του αναμενόμενου δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών “με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2015, θα φανεί ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων”.

Κυβερνητική αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμη τη διαπραγμάτευση για το ύψος, αλλά και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, καθώς από το αποτέλεσμα της θα κριθούν και τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση να θέσουν το θέμα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει ήδη από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

“Η βάση εκκίνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015, θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο σχετικά με τις ελαφρύνσεις και τις παροχές που θα προβλεφθούν για του χρόνου” αναφέρουν πηγές του Οικονομικού επιτελείου και προσθέτουν με νόημα ότι πλέον ήρθε η στιγμή όπου οι δανειστές “πρέπει να αποδείξουν έμπρακτα ότι αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την δημοσιονομική πρόοδο που έχει επιδείξει η χώρα”



Πηγή:www.capital.gr