26 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρελαιάς προσπαθεί να “θάψει” τα επιτεύγματά του για να γλιτώσει $3 δισ. από την αχόρταγη σύζυγο

Ο κολοσσός εξόρυξης πετρελαίου, Continental Resources, είναι η εταιρεία που…. αλλάζει την ιστορία της προκειμένου να γλιτώσει από τις συνέπειες ενός καταστροφικού και άκρως δαπανηρού διαζυγίου, ενώ ο επικεφαλής της αποτελεί την επιτομή του δαιμόνιου επιχειρηματία.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν το 1967 ο Harold Hamm ίδρυε την εταιρεία που αναδείχθηκε σε πετρελαϊκό κολοσσό, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μερικές δεκαετίας αργότερα και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις θα προσπαθούσε να μειώσει το κύρος του ίδιου του τού δημιουργήματος, προκειμένου να γλιτώσει από τα χειρότερα. Κάτι που σίγουρα θα του κοστίσει πολύ… ψυχολογικά καθώς ανέκαθεν ήταν ένας άνθρωπος που καμάρωνε υπέρ το δέον για τα επιτεύγματά του και λάτρευε να διαλαλεί ότι είναι πρωτοπόρος και αυτοδημιούργητος.

Σήμερα, η αμύθητη περιουσία του ενδέχεται να δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, καθώς ο Hamm καλείται να πληρώσει το ακριβότερο διαζύγιο που έχει υπάρξει ποτέ, καταβάλλοντας στη σύζυγό του… 3 δισ. δολάρια!

Τυχερός στην ατυχία του, ο 68χρονος μπορεί να εκμεταλλευθεί όμως τη νομοθεσία της Οκλαχόμα, η οποία προβλέπει ότι εάν κάποιος μπορέσει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι για την επιτυχία του τον ευνόησαν οι συνθήκες της αγοράς και όχι τόσο η επιχειρηματική του δεινότητα και ότι οι συγκυρίες ανέβασαν πχ την τιμή της μετοχής της Continental στα ύψη κατά τη διάρκεια του γάμου του, τότε δεν θα υποχρεούται να μοιραστεί τα κέρδη του με τη σύζυγό του, την 58χρονη σήμερα Sue Ann. Σημειώνεται ότι οι δυο τους δεν υπέγραψαν ποτέ προγαμιαίο συμφωνητικό.

Έτσι, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν και τόσο ικανός όσο υπερηφανευόταν μέχρι τώρα, ο Hamm μπορεί να γλιτώσει πολλά – δηλαδή το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι αντίδικοι πάντως επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ήταν ακριβώς οι αποφάσεις και η καλή ηγεσία του 68χρονου που οδήγησε την εταιρεία του στην κορυφή και τον ίδιο στην 34η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Hamm υπήρξε σύμβουλος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Mitt Romney, για θέματα ενέργειας, ενώ η Sue Ann υπήρξε δικηγόρος της Continental. Attorneys.