16 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Μειώσεις έως και 98% αλλά και "τρελές" αλλαγές

Να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και όσοι… τον εξόφλησαν δείχνουν τα ειδοποιητήρια για τεχνικούς λόγους

Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση θα χρειαστεί να δείξουν όσοι πλήρωσαν ή εξόφλησαν ήδη τον ΕΝΦΙΑ αλλά, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Taxisnet για να δουν τι τυχόν άλλαξε για αυτούς μετά τις τελευταίες αλλαγές που ψηφίστηκαν, έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν και δείχνουν ότι πρέπει να …ξαναπληρώσουν φόρο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Πριν αρχίσουν να νοιώθουν ...ζαλάδες ή «τσιμπήματα» στην καρδιά τους, οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν από τις 30 Αυγούστου ήδη το αρχικό εκκαθαριστικό (ή την πρώτη από τις πέντε δόσεις που αυτό προέβλεπε) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι νέο εκκαθαριστικό αναρτήθηκε και για αυτούς για «τυπικούς λόγους», επειδή καταργήθηκε η αρχική εκκαθάριση, χωρίς να υπολογιστεί σε αυτό η όποια πληρωμή έκαναν από τις 30 Ιουλίου και μετά.

Για να ελέγξουν (και να ησυχάσουν) ότι τα χρήματα που κατέβαλαν, πιστώθηκαν κανονικά για την ταυτότητα οφειλής του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί, θα πρέπει να αναζητήσουν στην ίδια ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) την επιλογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» όπου εμφανίζεται η εικόνα των ανοικτών (εκκρεμών) οφειλών τους. Εκεί θα μπορέσουν να διαπιστώσουν αν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που έχει βεβαιωθεί σε βάρος τους παραμένει ανεξόφλητο ή αν έχει διαγραφεί επειδή εξοφλήθηκε ολοσχερώς, ή ακόμα και αν υφίσταται μεν οφειλή αλλά μειωμένη κατά το ποσό της α΄δόσεως την οποία ήδη κατέβαλαν.

Ακόμα και αν έχουν πληρώσει σε δόσεις, τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τίποτε στις 30 Σεπτεμβρίου, διότι το ποσό που κατέβαλαν (1/5 της οφειλής με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό) είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει με τον νέο υπολογισμό των δόσεων (1/6 της συνολικής οφειλής). Ωστόσο γενναται θέμα με τον επανυπολογισμό των επόμενων δόσεων που θα πρέπει να γίνει στην περίπτωσή τους από την ΓΓΠΣ, μετά τον συμψηφισμό των επιπλέον χρημάτων που ήδη κατέβαλαν.

Για παράδειγμα, αν κάποιος οφείλει ΕΝΦΙΑ 1.200 ευρώ και πλήρωσε ήδη τα 240 τον Αύγουστο ως πρώτη δόση (το 1/5 με βάση την αρχική εκκαθάριση που ίσχυε τότε)  στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να πληρώσει ξανά τα 200 ευρώ που αναγράφει το ειδοποιητήριο (δηλ. το 1/6 των 1.200 ευρώ). Θα πληρώσει δόση ξανά στις 31 Οκτωβρίου, αλλά κανονικά θα πρέπει τότε να καταβάλει 160 ευρώ αντί για 200 επειδή πλήρωσε ήδη και 40 ευρώ επιπλέον.

Ωστόσο αυτό θα πρέπει να δευκρινιστεί και να αποφασιστεί πρώτα από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου, καθώς ο συμψηφισμός των 40 ευρώ μπορεί, θεωρητικά, να γίνει σε κάποιες από τις επόμενες δόσεις (πχ στην τελευταία του Φεβρουαρίου) και όχι στην δεύτερη του Οκτωβρίου.

Προφανως όμως, όσοι ήδη εξόφλησαν ολικώς την οφειλή τους, δεν πρεπει να σπεύσουν να πληρώσυν ξανά οτιδήποτε, παρά μόνο να αναμένουν την επόμενη "νέα εκκαθάριση" του ΕΝΦΙΑ για να δουν μήπως και δικαιούνται έκπτωση -και άρα επιστροφή- στον φόρο που πλήρωσαν.

Tου Κωστή Πλάντζου
http://www.newmoney.gr/article/65761/na-plirosoyn-enfia-kai-osoi-ton-exoflisan-deihnoyn-ta-eidopoiitiria#ixzz3DSkkVtwf