16 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορική ημέρα για την Ουκρανία - Επικυρώνει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, φεύγει από την «αγκαλιά» της Ρωσίας

Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στα ανατολικά τμήματα της χώρας

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για την Ουκρανία, καθώς το Κοινοβούλιο της αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος της Ουκρανίας από την αγκαλιά της «μαμάς Ρωσίας».
Την ώρα που θα συνεδριάζει το ουκρανικό κοινοβούλιο, θα συνέρχεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία που περιέχει πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους.

Μια από αυτές είναι η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο και των ελεύθερων συναλλαγών, η οποία ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί έως τα τέλη του 2015, απόφαση που ελήφθη υπό την πίεση της Ρωσίας που αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίζονται, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν χθες κοντά στο αεροδρόμιο του Donetsk, όπου οι αντάρτες φέρονται να έβαλαν στο στόχαστρο τους τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν την αποχώρησή τους.

Σημειώνεται πως από τις συγκρούσεις διάρκειας 5 μηνών, εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει κατά τη σημερινή του συνεδρίαση δύο ακόμα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός.

Συγκεκριμένα, ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μια μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για "φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία".

Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, εξαιρούνται επίσης απ' αυτή την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει τον Ιούλιο του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το "ειδικό καθεστώς", το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ζητούν ανεξαρτησία.

www.bankingnews.gr