24 Σεπτεμβρίου 2014

BINTEO! To χ@σιμο Μέρκελ-Σαμαρά στη σκοπιανή και όταν η Μέρκελ χτύπησε στην πλάτη τον Σαμαρά

Εκπληξη προκάλεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η ερώτηση δημοσιογράφου που εργάζεται για το σλαβομακεδονικό τμήμα της Deutsche Welle.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η κα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς, η Γερμανίδα δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο θέμα των Σκοπίων -αποκαλώντας τα Μακεδονία- και τη λύση του ζητήματος της ονομασίας, κάνοντας μάλιστα νύξεις για ευθύνες της Ελλάδος, κατηγορώντας εμμέσως τον πρωθυπουργό ότι μπλοκάρει τη λύση του ονόματος με τη στάση του.

«Εσείς που είσαστε της Ε.Ε. και δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα δεν έχετε την αίσθηση ότι μπλοκάρετε την ένταξη της "Μακεδονίας" σε αυτή;» ήταν η ερώτηση που έθεσε η δημοσιογράφος προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

«Δεν μιλήσαμε για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας αυτής. Μιλήσαμε κυρίως για διμερή θέματα» σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού πρώτα κοίταξε περίεργα τους συνεργάτες της, και με τη σειρά του ο κ. Σαμαράς σχολίασε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει.


Γερμανικός τύπος: Οταν η Μέρκελ χτύπησε στην πλάτη τον Σαμαρά 

Στη συνάντηση Μέρκελ- Σαμαρά αναφέρθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό ως μαχητικό, ενώ στάθηκαν στους επαίνους της Καγκελαρίου, ενώ κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

«Η καγκελάριος Μέρκελ χτύπησε επιδεικτικά στην πλάτη τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, παρότι λειτουργεί υπό την πίεση της εσωτερικής πολιτικής. Στη συνάντησή τους, η Μέρκελ μίλησε για πολύ θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση της αναβίωσης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Finanzen, σε άρθρο που σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς έχει επικριθεί αυστηρά εξαιτίας των μέτρων σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνησή αλλά «εμφανίστηκε μαχητικός και ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα πορευτεί χωρίς νέο πακέτο βοήθειας». Ακόμη, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο έγινε σε μια αγωνιώδη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα.

Για «θετικές εξελίξεις» στην ελληνική οικονομία και πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο η Die Zeit, ενώ το Focus σημειώνει την αισιοδοξία της Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη δήλωσή της πως «οι πρώτοι καρποί της επιτυχίας είναι ορατοί για την Ελλάδα, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια ύφεσης».

«Η ύφεση έχει σχεδόν ξεπεραστεί, ο αριθμός των ανέργων βρίσκεται σε πτώση και ένα νέο πακέτο βοήθειας δεν είναι αναγκαίο. Τόσο σίγουρος εμφανίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, στη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο», είναι το σχόλιο του Der Spiegel.