26 Σεπτεμβρίου 2014

BINTEO-Στην αντεπίθεση η Κ.Περιστέρη για την έρευνα στην Αμφίπολη

Σκληρή απάντηση στους επικριτές της και σε όσους αμφισβητούν την χρονολόγηση του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης έδωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας Νέος Κόσμος.

Η υπεύθυνη ανασκαφής τόνισε: "Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα".

Στο μεταξύ, η αγωνία κορυφώνεται καθώς η ανασκαφική ομάδα απομακρύνει με εντατικούς ρυθμούς τα χώματα που υπάρχουν πίσω από τις Καρυάτιδες ώστε να καταφέρει να μπει στον τρίτο θάλαμο από την αρχαία είσοδο. Τότε θα διαπιστώσουν αν το μαρμάρινο θύρωμα που εντοπίστηκε εκεί οδηγεί σε έναν τέταρτο θάλαμο ο οποίος πιθανότατα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο

"Μια γεωφυσική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο με μια μορφή γεωτρήσεων με χειροκίνητο τρυπάνι μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα, ένα μαρμάρινο θύρωμα είδαμε δηλαδή το επάνω μέρος του μέχρις εκεί. Δεν ξέρουμε αν οδηγεί κάπου; Ότι οδηγεί κάπου οδηγεί διαφορετικά δεν θα είχε νόημα να έχεις μια είσοδο που δεν οδηγεί πουθενά", υπογράμμισε μιλώντας στον ρ/σ "Βήμα FM" η του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη.

Η ενδεχόμενη ύπαρξη τέταρτου θαλάμου ξαφνιάζει τους αρχαιολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συνηθίζεται στους μακεδονικούς τάφους. "Είναι ασυνήθιστο για τους Μακεδονικούς τάφους υπάρχει ένας τάφος στον Κορινό Πιερίας που έχει τρεις χώρους, έναν στο δρόμο που έχει θύρωμα έναν προθάλαμο και έναν θάλαμο δηλαδή έχει τρεις χώρους συνεχόμενους και έχει και δρόμο καμαροσκεπή. Αλλά είναι ασυνήθιστο να έχουν περισσότερους από δύο θαλάμους" τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης.

Ο καθητηγής αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης πιστεύει ότι ο τάφος είναι μακεδονικός, προσπαθώντας όμως να εξηγήσει τη σύγχυση που υπάρχει στη χρονολόγηση του μνημείου με βάση τα ευρήματα που έχουν βγει στο φως, δεν αποκλείει να έχουν γίνει μεγαγενέστερες επεμβάσεις. "Πρέπει να βρεθούν όλα τα στοιχεία διότι αν βρεθούν κινητά ευρήματα που να είναι αυτής της εποχής ή να είναι προηγούμενης ή υστερότερης εποχής πρέπει να το δούμε αυτό, να δούμε τι συμβαίνει μπορεί να έγινε και χρήση μεταγενέστερη του τάφου, έχουμε ίσως επεμβάσεις στο μνημείο", σημειώνει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος" τάφοι που προσομοιάζουν με αυτόν της Αμφίπολης με περισσότερους από δύο θαλάμους υπάρχουν στην αρχαία Πέλλα χωρίς όμως να είναι μακεδονικού τύπου. Ο ένας μάλιστα από αυτούς διαθέτει επτά θαλάμους και θολωτή οροφή. Έχει μακρύ διάδρομο, οι θάλαμοι του είναι λαξεμένοι γύρω από τον κεντρικό χώρο και δεν βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλον όπως στην Αμφίπολη.