10 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστημονική απόδειξη! Οι Ελληνες οι πλέον ηλίθιοι της Ευρώπης! Οι μόνοι που ακόμα ελπίζουν στον Πούτιν

Μειοψηφία αποτελούν οι Ελληνες στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ουκρανική κρίση. Αν και οι υπόλοιπες χώρες τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας, η Ελλάδα συνεχίζει να «αγαπά» τη Ρωσία.

Αυτό αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα «Διατλαντικές Τάσεις», του αμερικανικού ινστιτούτου German Marshall Fund, σύμφωνα με την οποία η μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων έχουν αρνητική άποψη για τη Ρωσία και είναι υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εμπλοκή στις σχέσεις της χώρας τους με τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το 71% των Αμερικανών και το 68% των Ευρωπαίων έχουν αρνητική άποψη για τη Ρωσία. Την ώρα που το 58% των Ευρωπαίων - σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Σουηδία- εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική και πολιτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η χώρα μας είναι η μοναδική στην οποία αυτή η άποψη είναι μειοψηφία. Μόνο το 44% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας, ενώ οι πιο θερμοί υποστηρικτές της είναι οι Σουηδοί (73%) και οι Γερμανοί (65%).

Ακόμη, σχεδόν έξι στους δέκα (61%) Ευρωπαίους προτείνουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, όμως περισσότεροι (71%) διαφωνούν με την παράδοση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Στην απέναντι πλευρά- τη Ρωσία- πάνω από τους μισούς στηρίζουν τις επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 53% θεωρεί ότι η χώρα τους θα πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στην Ουκρανία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι Ρώσοι πιστεύουν επίσης ότι στα διεθνή θέματα η Μόσχα θα πρέπει να συνεργάζεται κατά προτεραιότητα  «με τις αναδυόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα» (36%) και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (29%). Μόνο το 14% εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεργάζεται με την ΕΕ και μόλις το 2% με τις ΗΠΑ. Ενας στους δέκα (10%) κρίνει ότι η Ρωσία πρέπει να δρα μόνη της.

Οι μισοί Ευρωπαίοι (51%) θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να μην αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, ενώ το 38% πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να φύγει χώρα και να μην γίνουν άλλες προσπάθειες. Οι Γάλλοι είναι οι μόνοι που κατά πλειοψηφία (52%) θα προτιμούσαν «να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, τρεις στους τέσσερις (73%) πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες δεν κάνουν αρκετά για να την αντιμετωπίσουν. Αποψη που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Ισπανία (88%) και την Ιταλία (87%).

Το 66% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ ήταν επωφελής, ενώ την αντίθεση άποψη έχουν το 42% των Ελλήνων, το 40% των Βρετανών, το 36% των Ιταλών και των Πορτογάλων. Μεταξύ αυτών που χαρακτήρισαν επιζήμια την ένταξη, το 45% πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε στο διάστημα 2-25 Ιουνίου σε δείγμα τουλάχιστον 1.000 ατόμων ανά χώρα.