15 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΖΑΜΠΑ Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ! "Γελοία η ιδέα της απόσχισης της Βαυαρίας"

Το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία έχει ανάψει πολλές «φωτιές» σε όλη την Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση όμως φρόντισε να... σβήσει άμεσα την «εστία» που θα μπορούσε να φουντώσει στη Βαυαρία, χαρακτηρίζοντας ως «γελοία» την ιδέα ότι θα μπορούσε να αποσχιστεί.

Η κινητοποίηση των Σκωτσέζων έκανε το τοπικό κόμμα της Βαυαρίας- που εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για την ανεξαρτητοποίηση του κρατιδίου- να αναθαρρήσει, υποστηρίζοντας ότι ένα ενδεχόμενο «ναι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και στο δικό τους αίτημα. «Νομίζω ότι αυτή είναι μια σχεδόν γελοία σκέψη», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης στη Γερμανία δεν θέλουν πλέον να επιδοτούν τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια του βορρά και των ανατολικών περιοχών και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά του συστήματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Στην ακμή του, τη δεκαετία του 1950, το Κόμμα της Βαυαρίας είχε φτάσει σε ποσοστό 18%, αλλά δεν έχει κερδίσει ούτε μία έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1966. Πέρσι συγκέντρωσε μόλις 2,1%. Το αίτημά του για ανεξαρτησία δεν περιλαμβάνεται στην πολιτική ατζέντα τη κυβερνώσας συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

«Εμείς από το Κόμμα της Βαυαρίας ευχόμαστε στους Σκωτσέζους φίλους μας νίκη στο δημοψήφισμα. Το ναι θα μπορούσε να έχει θετικές συνέπειες και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ακόμη και στη Βαυαρία τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν απλώς να αγνοούν το θέμα ή να το γελοιοποιούν», ανέφερε στον ιστότοπό του.