Την γνωστή αποκάλυψη, την οποία έχει διαψεύσει επανειλημμένα η ελληνική πλευρά, κάνει ο πρώην πρόεδρος της βουλής των Σκοπίων - Τι λέει ο Στόγιαν Άντοφ για το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων του 1991
Σύνθετη ονομασία τύπου «Σλαβική Μακεδονία» ή «Σλαβομακεδονία» φέρεται να προωθούσε ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ, το 1991 μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά με την Αθήνα.
Με άρθρο του στο τελευταίο τεύχος πολιτικού περιοδικό Focus των Σκοπίων, ο πρώην πρόεδρος της εκεί βουλής, Στόγιαν Άντοφ, αποκαλύπτει τις κινήσεις Γκλιγκόροφ, που τελικά δεν προχώρησε αφού δεν διέθετε την αναγκαία πλειοψηφία βουλευτών. «Ο Γκλιγκόροφ ζήτησε τη γνώμη μου και μου ζήτησε να συγκαλέσω εκτάκτως τη βουλή ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα και να μετονομαστεί η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Σλαβικής Μακεδονία». Βέβαια του εξήγησα πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια λύση, αφού δεν διέθετε την αναγκαία πλειοψηφία στη βουλή» υποστηρίζει ο Άντοφ, που διετέλεσε πρόεδρος της βουλής των Σκοπίων τα πρώτα ταραγμένα χρόνια της ελληνοσκοπιανής διαφοράς.
Το περιοδικό Focus
Ουσιαστικά ο πρώην σκοπιανός αξιωματούχος, επιβεβαιώνει σήμερα τα όσα το 2013 είχε αποκαλύψει ο τέως Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Ελευθέριος Καραγιάννης. Πως το καλοκαίρι του 1993, με παρέμβαση και πίεση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η Ελλάδα και τα Σκόπια είχαν φθάσει κοντά σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τον κ.Καραγιάννη, ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μιλόσεβιτς φαίνεται να είχε αποδεχθεί το όνομα «Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», το έθνος να ονομάζεται «Σλαβομακεδόνες» και η γλώσσα και η ταυτότητα «σλαβομακεδονική».
Τελικά η πρόταση αυτή δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα - με την αλλαγή κυβέρνησης - αλλά και την υπαναχώρηση Γκλιγκόροφ. Τα επιχειρήματα του Άντοφ προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, ήταν πως το «σλαβική» δεν χαρακτήριζε όλους τους πολίτες της χώρας καθώς υπάρχουν και Αλβανοί, Τούρκοι κ.λπ. και ότι δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει τέτοια συζήτηση μια και η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εξασφαλισμένη και την ταυτότητα και τη γλώσσα. Και έτσι η όλη πρωτοβουλία-μεσολάβηση του Μιλόσεβιτς έλαβε τέλος.
Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, υπεραμυνόταν της σλαβικής προέλευσης της πλειοψηφίας των κατοίκων, της χώρας του. Το 1992 στα Τίρανα, είχε δημόσια δηλώσει «Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμία σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο
Το 2009 ο Κίρο Γκλιγκόροφ, παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Σχολιάζοντας την εμμονή της κυβέρνησης Γκροέυφσκι στον «αρχαιομακεδονισμό», είχε δηλώσει καυστικά : «Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή... Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας».