16 Σεπτεμβρίου 2014

Καθηγήτρια Αρχαιολογίας: Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στην Ρωμαϊκή Εποχή

«O  τάφος της Αμφίπολης είναι ένα τεράστιο τεχνικό έργο. Είναι ένα έργο που έχει μια τεράστια ιστορική σημασία και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι για το μνημείο αυτό», αυτά είπε η Καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Live U.

Και συνέχισε λέγοντας: «Μία ανασκαφή χρονολογείται από ορισμένα πράγματα που βρίσκουν οι ανασκαφείς τα οποία είναι η Κεραμική, οι επιγραφές και τα νομίσματα. Σε αυτή την ανασκαφή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα από αυτά τα στοιχεία. Ο μόνος που μπορεί να έχει κάνει αυτό το σπουδαίο έργο είναι ο Δεινοκράτης, ο αρχιτέκτονας του Μ. Αλεξάνδρου που έκτισε την Αλεξάνδρεια».

Η κ. Παλαγγιά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στην Ρωμαϊκή εποχή: «Τα τυπολογικά στοιχεία που βρέθηκαν μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την χρονολόγηση του τάφου στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου και τον τοποθετώ στην Ρωμαϊκή εποχή. Το μόνο που έχουμε στα Ρωμαϊκά  χρόνια είναι η μάχη των Φιλίππων που έγινε 30 χλμ από την Αμφίπολη και εκεί συγκρούστηκαν δύο μεγάλοι στρατοί. Από τη μία είναι ο Βρούτος και ο Κάσσιος και από την άλλη είναι ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος».