29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Ρόντος έδινε εντολή για λεφτά στον κολλητό του ΠΑΣΟΚο

Στη… γωνία περιμένουν οι συγκατηγορούμενοί του‒για τα αδικήματα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων της απάτης και της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αφορούν τη σκανδαλώδη επιχορήγηση συνολικού ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»‒ τον Άλεξ Ρόντο, άλλοτε «δεξί χέρι» του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ίδιος κατά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του, υποστηρίζοντας ότι οι υπογραφές που φέρεται να έχουν τεθεί κατά το διάστημα Ιούλιος 2002-Ιανουάριος 2003 στα δικαιολογητικά για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, (αποναρκοθέτηση περιοχών σε Λίβανο και Βοσνία) έχουν πλαστογραφηθεί από υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και δεν είναι δικές του.

Το περιεχόμενο της απολογίας του Αλεξ Ρόντου το πληροφορήθηκαν οι συγκατηγορούμενοί του διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν την επίμαχη περίοδο στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου και έγιναν… έξαλλοι. Ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους, η οποία ‒σύμφωνα με πληροφορίες του «Παρασκηνίου»‒ θα είναι σκληρή και… κατατοπιστική.Με υπομνήματά τους προς την ανακρίτρια, προτίθενται να δώσουν λεπτομέρειες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο τότε προϊστάμενός τους έδινε τις εντολές να δίνονται, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, χρήματα εκατομμυρίων ευρώ στον επικεφαλής της «αμαρτωλής» ΜΚΟ δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Οι ισχυρισμοί, πάντως, του Αλεξ Ρόντου δεν φαίνεται να έπεισαν ούτε την ανακρίτρια, αφού για να μην κριθεί προσωρινά κρατούμενος αναγκάστηκε να καταβάλει ως χρηματική εγγύηση το ποσό των 50.000 ευρώ…

Κάπου μια εικοσαετία πριν, εμφανίστηκε στη χώρα μας, στα 40 του χρόνια τότε, ο Ελληνοαμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος αμέσως έγινε «ένα» με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου. Τις συστάσεις τις έκανε ο αείμνηστος Άντριου Άθενς, πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Ανθρωπος των ΜΚΟ ο Αλεξ, τότε που στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε καν τα… αρχικά τους, είχε συστήσει τότε μία (την πρώτη του, ίσως) με τη συγκατάθεση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου.Την περίοδο εκείνη, ο μετέπειτα πρωθυπουργός είχε στην ευθύνη του τους απόδημους. Η γνωριμία «έδεσε» τους δύο άνδρες, αλλά στον ανασχηματισμό του Ιουλίου του 1994 ο Γιώργος μετατέθηκε από τον πατέρα του στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά τις εκλογές του 1996,όμως,ο (νέος) πρωθυπουργός Σημίτης τον επανέφερε στο υπουργείο Εξωτερικών, ως αναπληρωτή υπουργό, δίπλα στον υπουργό Πάγκαλο.Ο Γιώργος τότε πήρε και επίσημα μαζί του τον Αλεξ, ώστε με την παρουσία του να εξοργίζει τον αθυρόστομο Θόδωρο. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος έχει ομολογήσει, όταν είχε προχωρήσει σε καταγγελία του περιβάλλοντος του ΓΑΠ στο υπουργείο, κάνοντας λόγο για «τύπους που περιφέρονται στους διαδρόμους και μιλούν αγγλικά με αμερικανική προφορά», στον Ρόντο αναφερόταν!

Και ο Πάγκαλος δεν ήταν ο μόνος. Ο σκληρός Σημιτικός, βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, που είχε τοποθετηθεί τότε υφυπουργός εκεί, με αρμοδιότητα το εξωτερικό εμπόριο, άστραψε και… βρόντησε με τη δική του παρουσία.Θερμόαιμος εκ φύσεως, όταν πήγε στο γραφείο του ο Ρόντος και του έδωσε μια υπουργική απόφαση για να την υπογράψει εκείνη τη στιγμή, την… έσκισε μπροστά στα μάτια του και του έβαλε τις φωνές. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί την επόμενη μέρα ο Ζαφειρόπουλος εκτός κυβέρνησης και όχι ο Ρόντος εκτός υπουργείου.

Ελυνε κι έδενε

Ο εκλεκτός του ΓΑΠ, ως επικεφαλής της ΥΔΑΣ, «έλυνε κι έδενε» στο ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να έλθει σε προστριβές ακόμα και με άλλους στενούς συνεργάτες του, όπως ο μετέπειτα υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης.

Εκείνη την εποχή, έγινε και η γνωριμία του με τον Τζεβελέκο, ένα εξαιρετικά χαμηλών τόνων παιδί, τότε, το οποίο κάλυπτε για λογαριασμό της παρακμάζουσας κομματικής εφημερίδας «Εξόρμηση» το ρεπορτάζ του υπουργείου. Και σήμερα, γι’ αυτές τις σχέσεις του (πιθανώς και για άλλες) βρίσκεται εκεί που… βρίσκεται.

Ο τερματισμός της θητείας Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, που συνδυάστηκε με την ανάληψη από μέρους του της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σήμανε και την αποχώρηση του Ρόντου από εκεί. Τότε, φαίνεται ότι του ήλθε η όρεξη να αναμειχθεί και στην ενεργό πολιτική, διεκδικώντας μια βουλευτική έδρα στη Λακωνία. Όμως, όταν ακούστηκε το όνομά του στην Επιτροπή Αξιολόγησης της Χαριλάου Τρικούπη, μια παλιά «καραβάνα» της κομματικής ζωής έθεσε τέλος στη σχετική συζήτηση, λέγοντας το αμίμητο: «Μα, αυτός είναι ζήτημα αν γνωρίζει, όλες κι όλες, 500 λέξεις στα ελληνικά».

Αντιλαμβανόμενος αυτό το κλίμα, ο νέος πρόεδρος δεν τον πήρε μαζί του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, παρότι συγκέντρωσε εκεί όλο το υπουργείο: Γερουλάνο, Δρούτσα, Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη,Παμπούκη, Βάρτζελη κ.α.Δεν τον αξιοποίησε, σε φανερό ρόλο τουλάχιστον, ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός, αλλά περνούσε μαζί του αρκετές ώρες, τα καλοκαίρια συνήθως σε κάτι πελοποννησιακά τριήμερα… Παρ’ όλα αυτά, ο Ρόντος ανέπτυξε –αυτοβούλως ή κατ’ εντολήν, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα‒ μια περίεργη κινητικότητα στο Σκοπιανό. Κι όταν αυτή έγινε αντιληπτή από τα ΜΜΕ, ο υπουργός (πλέον) Δρούτσας αναγκάστηκε να τον… αδειάσει, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα».

Εδώ και δυόμισι χρόνια εργάζεται στην Κομισιόν ως «ειδικός απεσταλμένος» της Επιτρόπου Εξωτερικών βαρόνης Άστον στο Κέρας της Αφρικής και τώρα που ολοκληρώνεται η θητεία του εκεί, αρχίζουν οι παρτίδες του με την ελληνική Δικαιοσύνη!

http://www.paraskhnio.gr/o-rontos-edine-entoli-gia-lefta-ston-ko/