10 Σεπτεμβρίου 2014

Ξαφνικός έρωτας των νταβατζήδων της ενημέρωσης με τον Τσίπρα

Ξεκάθαρο άνοιγμα στον Αλέξη Τσίπρα, κάνει πλέον ο Σταύρος Ψυχάρης και ο ΔΟΛ καθώς φαίνεται να εγκαταλείπουν την πολεμική εναντίον του και να τον αποθεώνουν για τη… στροφή στο ρεαλισμό που κάνει. Μένει να δούμε αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από τους νταβατζήδες ή είναι απλές προσεγγίσεις που θα πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε προς κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Αλλά κανείς δεν πρέπει να αφήσει απαρατήρητο το γεγονός ότι και στις εφημερίδες του Μπόμπολα επικρατεί ηρεμία σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Ούτε επιθετικές τάσεις, ούτε πικρόχολα σχόλια για τον Τσίπρα, τη Δούρου που θα κρίνει την υπόθεση με τα σκουπίδια ή άλλους που από εδώ κι από εκεί λένε κουταμάρες για να περνά η ώρα.

Υπό κανονικές συνθήκες τόσο το Βήμα όσο και το Έθνος θα τους τσάκιζαν στα δημοσιεύματα για τις παροχές που υπόσχονται και που ποτέ δεν έχουν κοστολογηθεί.

Τα δύο βασικά εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας δηλαδή έχουν χαλαρώσει την πολεμική τους κατά του Τσίπρα όχι γιατί ξαφνικά τον «γουστάρουν» ή τον θεωρούν ικανό, αλλά πιθανότατα γιατί τον βλέπουν ως μελλοντικό πρωθυπουργό και θέλουν από τώρα να πιάσουν «πόρτα για το χειμώνα».

Όσο για το συγκρότημα Χατζηνικολάου – Κουρή, από καιρό «παίζει» ΣΥΡΙΖΑ και δεν το κρύβει το δε Πρώτο Θέμα δεν έχει κανένα πρόβλημα για μια «αριστερή» κυβέρνηση, προφανώς για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει.

Αν διαβάσει μάλιστα κανείς το κύριο άρθρο του Βήματος, το οποίο δεν υπογράφει ο Ψυχάρης αλλά η εφημερίδα, θα νομίσει ότι ανακάλυψαν αίφνης το μεγάλο ηγέτη στο πρόσωπο του Τσίπρα. Ενώ στηλιτεύουν τις συνιστώσες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα… Βενεζουέλα. Γράφει το άρθρο: «Οφείλει επίσης να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα, αν θεωρεί πράγματι την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης , ότι δεν μπορεί να είναι απούσα από το διάλογο και την αντιπαράθεση για το μέλλον της. Ο κ.Τσίπρας δείχνει να το συνειδητοποιεί. Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσει και το τμήμα εκείνο του κόμματος του, που επιμένει να ταυτίζει το ριζοσπαστισμό και την αριστερά με καθεστώτα τύπου Τσάβες...»

Η τελευταία αυτή φράση προκάλεσε την αντίδραση της μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ακόμη στην Μπολιβαριανή επανάσταση και σε σχόλιο το iskra.gr αναφέρει: «το "Βήμα" δια ενός κειμένου, που το υπογράφει το ίδιο και όχι κάποιος αρθρογράφος του, παρεμβαίνει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται σε ένα τμήμα του, που το ταυτίζει, όπως αναφέρει υποτιμητικά και περιφρονητικά, "με καθεστώτα τύπου Τσάβες".

Η εφημερίδα στο άρθρο αυτό αναφέρεται στο ταξίδι του Τσίπρα στο Κόμο κι όχι στη Θεσσαλονίκη και τον επαινεί για την επιλογή του τονίζοντας: «Η συμμετοχή του κ. Τσίπρα στο διεθνές φόρουμ του Κόμο, μπορεί να δυσαρέστησε κάποιος συντρόφους του που προτιμούσαν τη συμμετοχή του στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης , είναι όμως για όποιους διατηρούν επαφή με την πραγματικότητα, μια αυτονόητη πρωτοβουλία για ένα κόμμα και ένα ηγέτη που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την εξουσία. Δυστυχώς ένα τμήμα της ελληνικής αριστεράς, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να θεωρεί ότι ο διάλογος και η επαφή με όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις της, αποτελεί υποταγή στον «ταξικό αντίπαλο».

Κάπως έτσι πάει το άρθρο για να καταλήξει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά… διεθνοποιείται, γίνεται μεγάλος ηγέτης και συνομιλεί με τους Ευρωπαίους.

Δεν ξέρουμε αν η στροφή αυτή είναι τυχαία, όμως, φαίνεται να πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση στήριξης του Τσίπρα από τα παραδοσιακά και τα καινούργια μαγαζιά της ενημέρωσης. Οι νταβατζήδες των Media έχουν αρχίσει να κάνουν τις επιλογές τους και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκεται μέσα σ’ αυτές. Άραγε στην κυβέρνηση το έχουν πάρει χαμπάρι ή αφήνουν τον Αλέξη να κάνει παιχνίδι; Γνωρίζουν αν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα media; Και κάνουν κάτι για να αποκαταστήσουν τη σχέση της κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης; Διότι αν η ΝΔ έχει χάσει και τη στήριξη των μέσων τότε έχει σοβαρό πρόβλημα.

Περιμένουμε με αγωνία τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει θέμα αδειοδότησης των καναλιών και τη Δούρου να βάζει φρένο στα… σκουπίδια του Μπόμπολα. Περιμένουμε με αγωνία τον πόλεμο της αριστεράς κατά των νταβατζήδων, εκτός κι αν από κοινού οι δύο πλευρές αποφάσισαν να θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου για… καλό σκοπό.

Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος που έχει σιχαθεί τα παιχνίδια της εξουσίας με τα μέσα ενημέρωσης, με ποιους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι θα τον στηρίξουν αλλά και με ποια ανταλλάγματα.