25 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΩΤΟ-ΑΠΟΛΥΜΑΝΘΗΚΕ Η ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ: Τι έμεινε από τη Βίλα Αμαλία

H δ/νση Σχολικών Κτιρίων του δήμου Αθηναίων ανακοίνωσε ότι το πρώην κατειλημμένο κτίριο μετατρέπεται και πάλι σε σχολικό κτίριο.

Το σχολικό συγκρότημα που ανεγείρεται, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέιδεν, και στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο που σήμερα φιλοξενείται σε κτίριο στη συμβολή των οδών Αγ. Μελετίου και Νεκταρίου, θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.141,70 τ.μ.
Το 67ο Γενικό Λύκειο σήμερα φιλοξενείται σε κτίριο με συνολικό εμβαδόν 988 τ.μ. και το σχολικό έτος 2013-2014 είχε 163 μαθητές. Το νέο σχολείο θα έχει χωρητικότητα 180-200 μαθητών.

Η ανακοίνωση της δ/νσης Σχολικών Κτιρίων του δήμου Αθηναίων:

"Η καταρχήν αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και έπειτα η λειτουργική τους επανάχρηση, αποτελεί επένδυση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα γι αυτά τα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, γιατί τα αναγεννημένα κτίρια θα λειτουργήσουν σαν γεννήτριες αστικής ανανέωσης με αντίκτυπο στην μικροοικονομία της γειτονιάς και κατ΄ επέκταση την οικονομία της πόλης. Το νέο σχολικό συγκρότημα θα λειτουργήσει σαν "μοχλός" που κινητοποιεί με τη σειρά του τον ιδιωτικό τομέα της περιοχής.

Η διαχείριση και αξιοποίηση αυτού του κτιριακού αποθέματος με την πολυκύμαντη ιστορία ενός αιώνα, αποτελεί πρόκληση, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην διαμόρφωση στρατηγικών ανάπτυξης για την πόλη, σήμερα που η ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της προβάλλει πιο έντονα από ποτέ".

Ερωτήματα γεννιούνται σχετικά με το πώς και το γιατί, ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο με αρχιτεκτονική αξία καταστράφηκε εντελώς στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να μην έχει απομείνει το παραμικρό που να θυμίζει το παρελθόν του.

Η μελέτη ανακατασκευής προέβλεπε τη διατήρηση και ενίσχυση μόνον της περιμετρικής λιθοδομής, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση όλων των υπόλοιπων δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, "ούτως ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του χώρου για εργαστήρια, χώρους πληροφορικής, βοηθητικούς χώρους κλπ", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά δεν γνωστοποιήθηκε αν υπήρξε μελέτη που υπαγόρευε το "άδειασμα" του ιστορικού κτιρίου για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νέο συγκρότημα θα παραδοθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου για να λειτουργήσει ως σχολική μονάδα σ’ ένα χρόνο από σήμερα.

Το έργο χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ. Διευθύνεται και επιβλέπεται από το Τμήμα Κατασκευών της Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Αθηναίων. Εκ των βασικών συντελεστών του η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νανά Σπυροπούλου που "έτρεξε" τις σχετικές διαδικασίες για να συνταχθούν οι μελέτες και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Αναπάντητα ερωτήματα

Οι προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θέσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επέβαλαν την εκ βάθρων ανακατασκευή του κτιρίου, με διατήρηση και ανακαίνιση του εξωτερικού περιβλήματος, όπως γίνεται σε διατηρητέα, νεοκλασικά κτίρια, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις νέες χρήσεις, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΚ.

Οι εγκεκριμένες μελέτες του ΟΣΚ περιλαμβάνουν νέα διαρρύθμιση των δυο κτιρίων, σύνδεσή τους σε όλα τα επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος), ανακατασκευή των ξύλινων κουφωμάτων, κατάργηση της στέγης στο ένα κτίριο και αντικατάστασή της με δώμα, τοποθέτηση ηλεκτρικών αναβατορίων και συμπλήρωση με ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Όπως σημειώνει το Υπ. Πολιτισμού:

"Ακίνητα και στοιχεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ανακατασκευάζονται στην αρχική τους μορφή αν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή έχει κινηθεί γι΄ αυτά η διαδικασία χαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων με την κοινοποίηση στους ενδιαφερόμενους ή στον οικείο δήμο ή κοινότητα της αιτιολογικής έκθεσης χαρακτηρισμού και βρίσκονται σε κατάσταση επικινδύνου ετοιμορροπίας και επιβάλλεται η κατεδάφισή τους, εφόσον δεν υφίσταται η δυνατότητα άμεσης αποσόβησης του κινδύνου με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις. Η ανακατασκευή γίνεται βάση λεπτομερούς μελέτης αποτύπωσης και φωτογραφικής και κάθε άλλης δυνατής τεκμηρίωσης της υφιστάμενης κατάστασης που απαιτείται πριν από την υλοποίηση των μέτρων που επιβάλλονται από το σχετικό πρωτόκολλο επικινδύνου ετοιμορροπίας και κατεδάφισης του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του π.δ. 13/22.4.1929 (ΦΕΚ 153 Α') "περί επικίνδυνων οικοδομών".

Στη μελέτη αποτύπωσης προσδιορίζονται και όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη ή τμήματα του κτιρίου που φέρουν γλυπτικό ή επίπλαστο διάκοσμο και τα οποία διασώζονται κατά την κατεδάφιση για να χρησιμοποιηθούν στην ίδια θέση ή ως πρότυπα στην ανακατασκευή του κτιρίου".

Απαντήσεις δεν δόθηκαν για την ώρα σχετικά με τα "αρχιτεκτονικά μέλη ή τμήματα του κτιρίου που φέρουν γλυπτικό ή επίπλαστο διάκοσμο και τα οποία διασώζονται κατά την κατεδάφιση για να χρησιμοποιηθούν στην ίδια θέση ή ως πρότυπα στην ανακατασκευή του κτιρίου", όπως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο του ΦΕΚ του Υπ. Πολιτισμού. Κοινώς, δεν έχει διευκρινιστεί τι απέγιναν τα αντικείμενα, το δάπεδο και τα λοιπά στοιχεία που αφαιρέθηκαν από το κτίριο.

Επίσης, δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς το γιατί το κτίριο χαρακτηρίστηκε "ετοιμόρροπο" και "ακατάλληλο" για "αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, ή μερικές κατεδαφίσεις".

Τι έμεινε αφού μπήκαν οι μπουλντόζες:














































Φωτογραφίες από μέσα, πριν την κατεδάφιση:













































Δείτε το αφιέρωμα της ΕΡΤ στο 20 Γυμνάσιο, με τους διάσημους αποφοίτους του να μιλάνε για αυτό:


Η ιστορία του κτιρίου
Η "Βίλα Αμαλία" έχει μια μακρά ιστορία να διηγηθεί, συνδεδεμένη με το θρυλικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το εν λόγω σχολείο ήταν κοινός εκπαιδευτικός τόπος δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων και στα θρανία του συνθήματα έγραψαν ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς. Το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων, στεγάστηκε στο κτίριο της συμβολής των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, το 1932 ως το 1973.

Το κτίριο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και φημολογείται ότι οικοδομήθηκε σε προσχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.

Το 1975, αφού είχε γίνει η μεταστέγαση του σχολείου, η Βίλα απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθε στην κυριότητα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Το 1990 καταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές.

Λίγο καιρό πριν είχε προηγηθεί από τους ίδιους ανθρώπους η κατάληψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου (ιδρύματος Ωνάση) στη λεωφόρο Αμαλίας 56 το οποίο εκκενώθηκε σύντομα μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Από τη συγκεκριμένη λεωφόρο προέκυψε και το όνομα της κατάληψης. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως κατάληψη στέγης, χώρος ελεύθερης πολιτιστικής έκφρασης και πολιτικής δράσης, ενώ μέσα σε αυτή λειτούργησε καφενείο, δανειστική βιβλιοθήκη, μουσικό στούντιο κ.α.

Συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και πολιτικές δραστηριότητες - εκδηλώσεις έγιναν στο εσωτερικό της κατάληψης και όχι μόνο, ενώ πολλές φορές επεκτείνονταν στη γειτονιά τις κατάληψης, σε πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους.

Το Μάιο του '08, πραγματοποιήθηκε διπλή εμπρηστική επίθεση στη "Βίλα", με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες υλικές ζημιές.

Η Βίλα Αμαλία παρέμεινε υπό κατάληψη 22 χρόνια μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και εκδίωξε τους καταληψίες τα ξημερώματα της Πέμπτης, 20/12/2012.

Σήμερα το κτίριο ανήκει στον δήμο Αθηναίων, ωστόσο δεν είναι σαφές από πότε. Πάντως, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, το κτίριο ανήκε στον ΟΣΚ σίγουρα ως το 1998.

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/fwtografies_ti_emeine_apo_th_vila_amalia.3046337.html