12 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΤΑ ΓΑΤΑΚΙΑ! Διπλάσιο από τους στόχους το πλεόνασμα-Έρχονται κι άλλες φοροελαφρύνσεις

Στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα κάτι που ανοίγει το δρόμο για μείωση φόρων, όπως υπαινίσσεται στην ανακοίνωση του ο Χ. Σταϊκούρας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού, για το πρώτο 8μηνο του 2014, διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ.
Άρα λοιπόν υπάρχει υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου η οποία φτάνει περίπου στα 1,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται πολύ κοντά στον επικαιροποιημένο στόχο στα 32,9 δισ. ευρώ, περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από πέρυσι και 325 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.
Οι κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με το υπουργείο είναι το ότι οι οι επιστροφές φόρων είναι 45% περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, ενώ δεν έχουν εισπραχθεί οι προϋπολογισμένες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Το ''ζουμί'' της ανακοίνωσης Σταϊκούρα όμως βρίσκεται στις τελευταίες παραγράφους.
''Με θυσίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δημιουργείται, έτσι, η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες''.

Αυτή η τελευταία πρόταση έχει μία και μόνη μετάφραση, που δεν είναι άλλη από μειώσεις φόρων.