13 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανεξαρτησία της Σκοτίας και τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας – Ζωτικής σημασίας για την ευημερία ενός νέου κράτους

Tίποτα δεν θεωρείται πιο σημαντικό για το οικονομικό μέλλον της Σκοτίας από την πετρελαϊκή παραγωγή

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα τη δεκαετία του 1970 έσπειρε κατά πολλούς τον σπόρο της ανεξαρτησίας της Σκοτίας.
Τέσσερις δεκαετίες μετά, τίποτα δεν θεωρείται πιο σημαντικό για το οικονομικό μέλλον της Σκοτίας από την πετρελαϊκή παραγωγή, αν τελικά αποφασιστεί η απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια ένωση που χρονολογείται εδώ και 307 χρόνια.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, θα μοιράζονταν, με τη Σκοτία να αναλαμβάνει το 96% της ετήσιας παραγωγής πετρελαίου και το 47% φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2012 από το Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν και έπειτα από σχετικό αίτημα της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας.

Με λίγες πλέον ημέρες να απομένουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 18ης Σεπτεμβρίου, το ερώτημα που ανακύπτει έιναι αν η πετρελαϊκή παραγωγή, η οποία έχει κατρακυλήσει περί το 40% μέσα σε τέσσερα χρόνια, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα νεοδημιουργημένο κράτος.

Ενώ η οικονομία της Σκοτίας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στους τομείς του τουρισμού, ακόμη και του ουίσκι, η παραγωγή πετρελαίου παραμένει ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, τα εισοδήματα από το πετρέλαιο δεν μπορούν να θεωρηθούν σταθερά, όχι μόνο λόγω των τιμών του πετρελαίου, αλλά και της αυξομείωσης της παραγωγής, που εξαρτάται από τις επενδύσεις, την εξερεύνηση, την εξόρυξη και την εξάντληση των αποθεμάτων.

Η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα έχει εδώ και πολύ καιρό κορυφωθεί, με το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού, μια ανεξάρτητη αρχή, να προβλέπει ότι τα έσοδα του Ηνωμένου Βασιλείου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα υποχωρήσουν στα 3,5 δισ. στερλίνες το 2018-2019 από 4,7 δισ. στερλίνες το 2013-2014.

Παράλληλα, αναμένει διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, στα 99 δολάρια και σταθερή παραγωγή.

Αν και οι εκτιμήσεις του είναι περισσότερο απαισιόδοξες έναντι άλλων, ωστόσο συνήθως οι προβλέψεις του, περιλαμβανομένων αυτών του 2013-2014 είναι υψηλότερες έναντι του τελικού αποτελέσματος.

Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με αυτά της σκοτσέζικης αυτοδιοίκησης, η οποία σύμφωνα με το βασικό της σενάριο «βλέπει» έσοδα για τη Σκοτία περί τα 5,8 δισ. στερλίνες το 2014-2015 και 8,3 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, εκτιμά τιμή 110 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής περί το 14% από το 2013 μέχρι το 2018.
www.bankingnews.gr