16 Σεπτεμβρίου 2014

Υπουργός: «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει – η κατάργησή του μπορεί να γίνει με δελτίο Τύπου»

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης, ασκεί σκληρή κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας λόγο για «θεσμική και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ», προτείνοντας παράλληλα την τυπική κατάργησή του με ένα απλό δελτίο Τύπου στην περίπτωση που δεν αλλάξει πολιτική πορεία.
Ο κ. Μαγκριώτης σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ, τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός ισχυρού πόλου της «μεταρρυθμιστικής σοσιαλδημοκρατίας», την οποία και κρίνει ως απολύτως αναγκαία, ενώ παράλληλα ζητάει τόσο από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και από οι προηγούμενες, καθώς και από παλαιότερα αλλά και νεότερα στελέχη «να δείξουν ωριμότητα και γενναιότητα».

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός προτείνει μεν το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τον αρχηγό του κόμματος εισηγείται την κατάργηση του θεσμού του προέδρου, ωστόσο στηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Καλούμενος να σχολιάσει τα σενάρια συγκρότησης της «Δημοκρατικής Παράταξης», ο κ. Μαγκριώτης απαντάει:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ουσιαστικά, για να μπορεί να γίνει συνιστώσα ενός νέου κόμματος. Γι’ αυτό και η τυπική κατάργησή του μπορεί να γίνει ακόμη και με δελτίο Τύπου. Για να αποτραπεί αυτό το τέλος, πρέπει σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία περίοδο να γίνουν γρήγορα και συμφωνημένα μεγάλα βήματα, όπως:

Το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, επανασχεδιάζοντας όμως τις βασικές προτεραιότητές της, με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο, εάν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση έχει ακόμη ενάμιση χρόνο.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος να παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κυβερνητικής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ.

Να καταργηθεί ο θεσμός του προέδρου του κόμματος, ουσιαστικά αρχηγού, και να θεσμοθετηθεί θέση γραμματέα με ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές κάθε φορά να εκλέγεται, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, μέσα από ένα προγραμματικό συνέδριο πριν από τις εκλογές. Ο γραμματέας θα έχει ασυμβίβαστο.

Αυτές οι βασικές αλλαγές και επιλογές μπορούν να γίνουν μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι το ελάχιστο κύρος και αξιοπιστία στο θεσμό του κόμματος.

Εάν αποφασιστεί να αλλάξουμε όνομα, αυτό πρέπει να αποφασιστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος με συμμετοχή και κινήσεων, ομάδων και πολιτών που δεν είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Προτείνω ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ή του νέου κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Ο νέος γραμματέας και μία αντιπροσωπευτική γραμματεία της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ή ένα ανάλογο πολιτικό συμβούλιο να αναλάβουν να συγκροτήσουν τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την πρόταση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και τα αντίστοιχα περιφερειακά, μέσα από έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία ή τουλάχιστον με αυτούς που θα πειστούν ότι τολμούμε να αλλάξουμε ριζικά τώρα.»

http://www.paraskhnio.gr/to-pasok-den-yparxei-i-katargisi-toy/