20 Σεπτεμβρίου 2014

Βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο οι δανειστές

Εναλλακτικά σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται οι δανειστές της χώρας μας σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Οι δανειστές θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να πάει σε εκλογική αναμέτρηση με τη χώρα να βρίσκεται στο μνημόνιο και πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ούτε να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση, ούτε να λάβει τα υπόλοιπα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 – 2016 έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί ένα απόθεμα μέσω των εκδόσεων ομολόγων τριετούς και πενταετούς διάρκειας τους προηγούμενες μήνες, αλλά και με το να βγει στις αγορές ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου με επταετή και 18μηνα ομόλογα. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντλήσει χρήματα με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του ΔΝΤ.

Επίσης τα κεφάλαια που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως "μαξιλάρι" για τις τράπεζες, εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι δεν θα χρειαστούν καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναμένεται να πάνε καλά στα stress test. Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να πάρει και το "πράσινο φως" των Ευρωπαίων εταίρων για τις κινήσεις αυτές και για αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο.

MEGA TV