05 Σεπτεμβρίου 2014

Συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα του Νότου

Στο 1% το spread Ισπανίας και Ιταλίας με τα γερμανικά Bund. Αρνητικό επιτόκιο για διετή ομόλογα Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Αυστραλίας, Γαλλίας και Ολλανδίας. Στο 5,599% το ελληνικό 10ετές.

Ανοδικά ανοδικά κινούνται για δεύτερη ημέρα τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης μετά την απόφαση – έκπληξη του Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και να προαναγγείλει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόδοση (που κινείται αντιστρόφως των τιμών) των ισπανικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,13% και στο 2,33% αντιστοίχως. Πλεόν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό και μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις αντίστοιχες αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,583% και του 15ετούς στο 6,188%

«Οι πιο ευνοημένες είναι οι αγορές της περιφέρειας και εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχει περιατέρω για περαιτέρω μείωση στα spread με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων» υποστηρίζει ο Νικ Σταμένκοβιτς της RIA Capital Markets. Παράλληλα, οι αναλυτές της Citi, τονίζουν ότι η ΕΚΤ έδωσε νέα ώθηση στο κυνήγι αποδόσεων, εκτιμούν ότι το spread των ισπανικών ομολόγων με τα γερμανικά Bunds, θα υποχωρήσει κάτω των 75 μονάδων βάσης το τέταρτο τρίμηνο.

Οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Αυστραλίας, Γαλλίας και Ολλανδίας παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, που σημαίνει πως οι επενδυτές πρακτικά πληρώνουν τις κυβερνήσεις που δανείζουν. Η απόδοση των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας βρίσκεται σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.