09 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Α. Τσίπρας πάει ΔΕΘ με το... λεφτά υπάρχουν

Μέχρι την αναχώρηση του Αλέξη Τσίπρα για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο θα διαμορφώνεται το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο του κόμματος έχει πέσει με τα μούτρα στην κοστολόγηση του Προγράμματος, καθώς υπάρχει κίνδυνος...
να ταυτιστεί η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ με την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” (απορώ πως πήγε το μυαλό τους εκεί! Άκου κει! Μα είναι δυνατόν να κατηγορηθεί ο Αλέξης για το "λεφτά υπάρχουν"; Απαπαπα....).

Το Πρόγραμμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου θα προτάξει στους βασικούς προγραμματικούς στόχους που δεν είναι άλλοι από:

- την κατάργηση του Μνημονίου
- την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης,
- τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους
- την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας το 1953
- την επαναφορά του βασικού μισθού στο επίπεδο των 751 ευρώ
- την επαπρόσληψη απολυθέντων του Δημοσίου
- την χορήγηση εκ νέου του 13ου και 14ου μισθού ιδίως στους συνταξιούχους και γενικότερα στο Δημόσιο.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας στις πιεστικές όπως αναμένεται ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου και των ΜΜΕ για το κόστος του Προγράμματος και το που θα βρεθούν τα λεφτά θα έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις με τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκη να δηλώνει πως όλες οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα θα είναι «πλήρως κοστολογημένες».

Πάντως στα ζητήματα των συνταξιούχων και των αγροτών ο κ.Τσίπρας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση καθώς αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του εκλογικού σώματος για τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων ευρωεκλογών.

"Πονοκέφαλος" το ΝΑΤΟ...
Οι πρόσφατες δηλώσεις Δρίτσα περί εξόδου από το ΝΑΤΟ προκαλούν πάντως πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος, γιατί μπορεί η αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ να είναι κεντρική και διαχρονική συνεδριακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην Κουμουνδούρου θεωρούν άκαιρη τη συζήτηση που έχει ανοίξει και την κριτική της συγκυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 τόνισε «Εμείς εργαζόμαστε για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, διότι είναι άχρηστο και επικίνδυνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τη μονομερή αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, παρά μία μακρά ή λιγότερη μακρά πορεία σταδιακής απαγκίστρωσης. Αλλά το θέμα είναι για όλο το ΝΑΤΟ, που είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και αναχρονιστικός οργανισμός», ενώ και ο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Δημήτρης Βίτσας σημείωσε στον ΣΚΑΙ ότι «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το NATO, αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το NATO από μόνο του».