24 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΗΝ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΕ! "Αναποτελεσματικές οι πολιτικές της Δαμανάκη για την υδατοκαλλιέργεια"

Τι αναφέρει η ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Ως αναποτελεσματικά και ανεπαρκή χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα που έλαβε η Κομισιόν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας την περίοδο έως το 2013, όπου Επίτροπος ήταν η Μαρία Δαμανάκη. Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί που κανένας Έλληνας ευρωβουλευτής δε συμμετέχει στην επιτροπή αλιείας της νέας Ευρωβουλής.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε στις 16 Σεπτεμβρίου Ειδική Έκθεση για την αποτελεσματικότητα στήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας στην υδατοκαλλιέργεια. Ένας από τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής κατά την περίοδο έως το 2013, όπου Επίτροπος είναι η Μαρία Δαμανάκη, καθώς και του χρηματοδοτικού μέσου της, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, ήταν η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τον Μάιο του 2013, το ΕΤΑλ παρείχε χρηματοδότηση άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για μέτρα που στόχευαν σε παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια, καθώς και για περιβαλλοντικά και υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, όμως, τα μέτρα στήριξης της υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο έως το 2013 δεν σχεδιάστηκαν ούτε εφαρμόστηκαν ορθά, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών.

Η Ειδική Έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑλ), ως το χρηματοδοτικό μέσο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), δεν εξασφάλισε τη βέλτιστη χρήση των πόρων, ούτε στήριξε αποτελεσματικά τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

Οι ελεγκτές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι, για την περίοδο έως το 2013, το πλαίσιο που ίσχυε τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο Κρατών Μελών ήταν ανεπαρκές, ενώ τα μέτρα που όντως ελήφθησαν δεν απέφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η ΚΑλΠ και το ΕΤΑλ δεν παρείχαν αρκετά σαφές πλαίσιο για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας. Σε επίπεδο Κρατών Μελών, τα μέτρα στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας δεν σχεδιάστηκαν ούτε εφαρμόστηκαν ορθά.

Τα εθνικά στρατηγικά σχέδια και τα επιχειρησιακά προγράμματα των κρατών μελών δεν παρείχαν σαφή βάση για τη στήριξη της υδατοκαλλιέργειας, ενώ δεν υπήρχε συνεκτική στρατηγική για τον εν λόγω τομέα.

Η στοχοθέτηση της χρηματοδότησης από το ΕΤΑλ για έργα υδατοκαλλιέργειας ήταν συχνά ελλιπής, ενώ οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα εν λόγω έργα δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ούτε χαρακτηρίζονταν από τη βέλτιστη χρήση των πόρων.

Σύμφωνα με το EurActiv, η εκπρόσωπός της κ Δαμανάκη, Helene Banner, αναγνώρισε τα ευρήματα της έκθεσης αλλά τόνισε ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. «Βεβαίως αυτή η υποστήριξη δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ελπίζαμε, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013, που εμπίπτει στην ελεγχόμενη περίοδο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη λάβει διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)», είπε.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αποδώσει μερίδιο της «αναποτελεσματικότητας» του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Οι επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ), έγιναν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πράγματι, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ο κύριος παράγοντας που έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη πολλών από τους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης στον τομέα, και δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί κατά την έναρξη της περιόδου προγραμματισμού για το 2007», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένας από τους Έλληνες νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές δεν επέλεξε να συμμετάσχει στην επιτροπή αλιείας της Ευρωβουλής.