10 Σεπτεμβρίου 2014

Τελικά στην Αμφίπολη βρέθηκαν τρία επιχρωματισμένα επιστύλια-«Ο τάφος δεν φαίνεται να είναι συλημένος»

Μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης για καθαρισμό και συντήρηση - Τι απαντούν στο ερώτημα αν ο τάφος φαίνεται να έχει συληθεί

Τρία κομμάτια επιστυλίου ιωνικού ρυθμού, επιχρωματισμένα με μπλε και μαύρο χρώματος βρέθηκαν στον τάφο της Αμφίπολης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάλαμος πίσω από Καρυάτιδες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο είναι με ορθομαρμάρωση, ντυμένος δηλαδή με λευκό μάρμαρο Θάσου, το οποίο και είναι  δείγμα μεγάλου πλούτου.

Τα τρία κομμάτια μαρμάρου βρέθηκαν πεσμένα εντός του ταφικού μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες. Τα επιστύλια, που έχουν έντονο μαύρο και μπλε χρώμα, μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Αμφίπολης για καθαρισμό και συντήρηση.  

Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κι ένα πλατύ κομμάτι μαρμάρου διαστάσεων 80x15.

Σήμερα, οι αρχαιολόγοι και οι συνεργάτες τους αφαίρεσαν πολύ μεγάλες ποσότητες χώματος που όπς διαπιστώθηκε είναι άμμος από τον ποταμό Στρυμόνα.

«Ο τάφος δεν φαίνεται να είναι συλημένος»

Αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην ανασκαφή της Αμφίπολης, ρωτήθηκαν σήμερα από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή αν τα σημερινά ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την στοιχειοθέτηση της αποψης ότι το ταφικό μνημειο δεν έχει συληθεί.
«Ο τάφος δεν φαίνεται να είναι συλημένος», απάντησε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί και πρόσθεσε: Ακόμη κι αν έγινε προσπάθεια να συληθεί ο τάφος εκτιμούμε ότι οι τυμβωρύχοι θα μπορούσαν μόνο να αποσπάσουν πολύ μικρά αντικείμενα διότι αν επιχειρούσαν να εισέλθουν πιο βαθιά μέσα στον τάφο τότε θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια για την επιβίωσή τους.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας των αρχαιολόγων υπό την κυρία Αικατερίνη Περιστέρη είναι να απομακρυνθεί το χώμα που βρίσκεται πίσω από τις δύο Καρυάτιδες προκειμένου να αποκτήσουν πρόβαση σε ανάγλυφη μαρμάρινη επιφάνεια που φαίνεται ιδιαιτέρως πολυτελής.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρέθηκαν δύο επιγραφές μέσα στο τάφο της Αμφίπολης, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται κατηγορηματικά από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τασούλας: Δεν μπορούμε να ενημερώνουμε για ό,τι δεν βρίσκουμε!

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων». δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα σήμερα ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη εντόπισαν επιγραφές.

«Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του», συνεχίζει στη δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και καταλήγει θέλοντας να επικρίνει όσους διέδωσαν στοιχεία που δεν επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης: «Αντιλαμβάνεσθε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».