14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τσίπρας θέλει, η χώρα μπορεί; - Όσα δεν είπε στη ΔΕΘ

Μέχρι αργά χθες το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σπεύσει να απαντήσει στο αναμενόμενο σχόλιο της κυβέρνησης δια της κ. Σοφίας Βουλτέψη, καθώς η ηγεσία του κόμματος και όχι μόνο απολάμβανε στη νύφη του Θερμαϊκού άκρως ικανοποιημένη την εμφάνιση και το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου του κόμματος στην 79η ΔΕΘ.

Μια ομιλία σε κόκκινο φόντο υπό το σύνθημα “Για την Ελλάδα που θέλουμε-Για την Ευρώπη που αγωνιζόμαστε” και που για την Κουμουνδούρου έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρόταση και μάλιστα κυβερνητική που μπορεί να είναι δεσμευτική, ρεαλιστική και κοστολογημένη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Παρά τα όσα διέρρεε η Κουμουνδούρου για....“εξαγγελίες με μέτρο” ο Τσίπρας τελικά ανέβηκε στη ΔΕΘ για να πει αυτά που θέλει να ακούσει η ελληνική κοινωνία που εδώ και 4 χρόνια δοκιμάζεται από τα Μνημόνια 1 και 2, αλλά και η...“αριστερή πλατφόρμα” του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ωστόσο για τους επικριτές του δεν είπε τίποτα άλλο πέρα από το ότι θα επιστρέψει την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

Πολιτικοί σχολιαστές μάλιστα χθες το βράδυ έλεγαν ότι σε πολλά σημεία ο λόγος του θύμισε πότε τον Γιώργο Παπανδρέου του 2007 και του 2009, πότε τον Αντώνη Σαμαρά κατά τις εμφανίσεις στα Ζάππεια 1, 2 και 3, ακόμη και τον Ανδρέα Παπανδρέου(!) με τη έννοια ότι τα δωσε όλα, αλά Τσοβόλα.

Τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιθανόν να του δώσουν την εξουσία, με αυτοδυναμία όπως επιθυμεί άλλωστε, ωστόσο πέρα από παροχές και αποκαταστάσεις αδικιών που ομολογουμένως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητες, ο λόγος του παρουσίασε τεράστιο έλλειμμα σε αυτό που λέμε μεταρρυθμιστική ατζέντα και για το νέο παραγωγικό μοντέλο που οραματίζεται και έχει ανάγκη η χώρα.

Γιατί η επιστροφή στο Κράτος και μάλιστα ένα χρεοκοπημένο κράτος σαν την Ελλάδα με κόστος εξαγγελιών πάνω από 10 δισ. ευρώ δεν αποτελεί λύση και έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ίσως γι΄αυτό και γνωρίζοντας τις συμπληγάδες που έχει να περάσει εάν κυβερνήσει τελικά είπε ότι εκτός από ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, “ζητάμε ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη”.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα βρεθεί ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου και των ΜΜΕ και θα απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις που θα δώσει για την κυβέρνηση, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον εκλογικό νόμο, το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας και για την κεντροαριστερά, ενώ η επιμέρους εξειδίκευση του κόστους των εξαγγελιών του μάλλον θα περιοριστεί στο πλαίσιο της ομιλίας του.

Ανδρέας Μαραθιάς
newsit.gr