08 Σεπτεμβρίου 2014

Οι γυναίκες εκδικούνται τον Ολάντ -Βγάζει βιβλίο και πρώην υπουργός του-Γιατί τον κατηγορεί;

Ο τίτλος του βιβλίου θα είναι «Ανυπότακτη». Μετά το χαστούκι με το βιβλίο της Τριερβελέρ ο γάλλος πρόεδρος περιμένει νέο χτύπημα από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του Ντελφίν Μπατό, η οποία τον αποκαλεί «Πρόεδρο του κανενός».

Στο σάιτ του ο εκδοτικός οίκος Grasset υπόσχεται ένα βιβλίο σπαρταριστό το οποίο θα περιγράφει το βλέμμα μιας γυναίκας με άποψη πάνω στην προεδρική θητεία του Φρανσουά Ολάντ. «Ενα αδίστακτο αφήγημα, μια διάγνωση για το πως η γραφειοκρατία και οι υψηλοί διπλωματούχοι κατέλαβαν όλους τους μηχανισμούς εξουσίας».

Στενή σχέση με τα λόμπι

Αυτό που θα δημιουργήσει σίγουρα πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι ότι η Μπατό αφηγείται «πώς στην κορυφή της εξουσίας βασιλεύει ανοιχτά στενή σχέση με τα λόμπι και τους οικονομικά ισχυρούς, τους οποίους η Αριστερά υποτίθεται ότι πολεμάει» γράφει το σημείωμα του εκδοτικού οίκου.

Η Μπατό είχε εκδιωχθεί από το υπουργείο της το 2013 όταν εξέφρασε την άποψη ότι ο προϋπολογισμός που παρουσίαζε η κυβέρνηση ήταν «κακός». Ηδη από τότε κατήγγειλε την κυβέρνηση για σχέση με τα λόμπι (ας σημειωθεί ότι τη θέση της στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήρε η πρώην του Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ).

«Ορισμένοι οικονομικά ισχυροί δεν δέχονταν το επίπεδο των φιλοδοξιών που είχα θέσει για την ενεργειακή πολιτική» έλεγε από πέρυσι η Μπατό, η οποία είχε ζητήσει τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία. «Αυτοί οι οικονομικά ισχυροί δεν έκρυψαν ότι ήθελαν το κεφάλι μου. Αν η κυβέρνηση ήταν αλληλέγγυα μαζί μου, δεν θα τα είχαν καταφέρει» είχε δηλώσει σε περυσινή συνέντευξη τύπου.

Το βιβλίο της αναμένεται σαν ένα νέο χτύπημα στον Φρανσουά Ολάντ. «Η Μπατό περιγράφει την γαλλική ηγεσία να έχει ξεπεραστεί από την εποχή της, από την οικονομική κρίση, από τον κόσμο που βρισκόμαστε, ανίκανη να καταλάβει πώς η οικολογία ανοίγει μια νέα ιστορική διέξοδο» σημειώνει ο εκδοτικός οίκος.