14 Σεπτεμβρίου 2014

Τσίπρας: Εκνευρισμένος που γελάνε όλοι μαζί του αλλά επιμένει ότι... λεφτά υπάρχουν

Της Νίκης Ζορμπά

Εμφανώς εκνευρισμένος για την κριτική που δέχθηκε περί παροχολογίας κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε grosso modo από πότε η φιλανθρωπία θεωρείται παροχή. Ως εκ τούτου, επιχείρησε πολλάκις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, να εμφανίσει ως αυτονόητες τις εξαγγελίες του.
Για το πολιτικό δια ταύτα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους οψέποτε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας , ο κ. Τσίπρας:

1. Δήλωσε ρητώς πως τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες δεν πρόκειται να τεθούν υπό την έγκριση των δανειστών
2. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δε θα έρθει σε ρήξη μαζί τους.
3. "Άδειασε" ...πανηγυρικά την Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ζητά μετ επιτάσεως τη διαμόρφωση ενός plan B
4. Υποννόησε ότι η Ε.Ε προτιμά ως Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, αποδίδοντας την εκτίμησή του στην φθίνουσα δυναμική του.
5. Ισχυρίστηκε πως όσο υπάρχει Ευρωζώνη η ελλάδα ανεξαρτήτως χειρισμών θα είναι μέλος της.

Ο Α. Τσίπρας, επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τον δίαυλο των επαφών που έχει ανοίξει πλέον με διεθνείς αξιωματούχους, προκειμένου να πείσει ότι ο ευρωπαικός πλέον συσχετισμός δυνάμεων ευνοεί την "κυβέρνηση της Αριστεράς" και τα του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήματα.

Σε επίρρωση τούτου, αναφέρθηκε επανειλημμένως στη συνάντησή του με τον M. Draghi, τις συνομιλίες του με την ευρωπαϊκή ελίτ στο φόρουμ του Κόμο καθώς και τις επαφές του με αξιωματούχους στην Ε.Ε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, υπό την ιδιότητα του υποψηφίου της Κομισιόν.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε επιχείρησε να καθησυχάσει το κεντρώο, μετριοπαθές κοινό, δεσμευόμενος ότι δεν υπάρχει χρεία εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους οδηγηθούν σε αδιέξοδο, απαντώντας εμμέσως και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος εντείνει τις πιέσεις του σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τις συμμαχίες στις οποίες προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και μετεκλογικά, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε συμπράξεις και κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, δείχνοντας προφανώς προς -ό,τι έχει απομείνει από- τη ΔΗΜΑΡ. Κατηγορηματικός εμφανίστηκε πάντως για τα σενάρια περί συγκυβέρνησης με Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι αν δεν βγαίνουν τα νούμερα το βράδυ των εκλογών, θα οδηγήσει τον τόπο σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του στο πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, αφήνοντας για πρώτη φορά "ορθάνοιχτο" το ενδεχόμενο ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.



Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε για:

Διαπραγμάτευση
*"Το πρόγραμμά μας για την κρίση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν εταίρο ή πιστωτή για το αν θα έχουμε φτωχούς ή άστεγους, για τον αν θα χουμε 300.000 φτωχούς στα συσσίτια να τους αφήνουμε να πεθαίνουν στην πείνα ή περιστατικά όπως στην κρήτη όπου πέθανε γυναίκα λόγω διακοπής ρεύματος".

*"Το 2012 η χώρα είχε περισσότερα διαπραγματευτικά εργαλεία που απεμπόλησε. Διότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά ενστερνίστηκε το δόγμα ότι μια ανίσχυρη χώρα που χρωστάει δε βάζει κόκκινες γραμμές. Πρόκειται για επικίνδυνο δόγμα".

*"Η διαπραγμάτευση είναι κομβική. θεωρούμε κρίσιμο η χώρα να διαπραγματευτεί. Είναι βέβαιο ότι με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν ό,τι θέλουν οι εταίροι, χωρίς να διεκδικήσει η χώρα. Να προσφύγει η χώρα το συντομότερο σε εκλογές γιατί μόνο με νωπή λαική εντολή και σχέδιο διαπραγμάτευσης".

*"Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι. Αλλά ότι η στρατηγική μας είναι καλύτερη. Θυμάμαι τον κ. Σαμαρά να κάνει τα Ζάππεια και να ναι σε άλλη στρατηγική. Αλλά για να γίνει πρωθυπουργός έκανε συμφωνία στις κάννες. Μεταξύ των κκ Σαμαρά- Γιούνκερ- Μπαρόζο και Βενιζέλο. Αυτή η συμφωνία είχε δεσμεύσεις και για αυτό μετά τα ξέχασε όλα".

Δανεισμό
*"Ο δανεισμός δεν είναι λύση. Η χώρα συσσωρεύει δάνεια, την ίδια στιγμή βυθίζεται στην ύφεση, το ΑΕΠ συρρικνώνεται και το χρέος βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ. Η λύση δεν είναι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια. Αυτά που λέγαμε πριν από 2 χρόνια είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Σοσιαλδημοκράτες λένε για σχέδιο ανάπτυξης έξω από το σχέδιο σταθερότητας.
Προτού να έχουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα εφαρμόσουμε το "Σχέδιο ανασυγκρότησης". Δε χρειάζονται λεφτά. Είναι αναδιανομή υπαρχόντων πόρων μέσα από την πάταξη φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής και λαθρεμπορίου".

"Έχουμε θεσμική κρίση και κρίση αξιοπιστίας. Πριν απο μένα πολλοί μίλησαν για εκσυγχρονισμό του κράτους, επανίδρυση του κράτους, τίποτα δεν έγινε. Να σταματήσει η αθλιότητα των πελατειακών σχέσεων. Οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να μπουν στη λογική της λογοδοσίας. Οι τομές έχουν να κάνουν με εμβάθυνση της δημοκρατίας. Απαιτείται να ξεκινήσει συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά όχι από μια Βουλή που βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.".

Παροχολογία
*"Είναι προσβλητικό να μιλούν για παροχές. Ποιες είναι οι παροχές; το να έχουμε σχέδιο για να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι της πείνας; το πρόγραμμα σίτισης είναι παροχή; το να έχουν ρεύμα άνθρωποι που πεθαίνουν είναι παροχή; το να ξεφύγουμε από τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ είναι παροχή; Είναι παροχή το να σχεδιάσουμε ενα πρόγραμμα ρύθμισης των χρεών του κόσμου; ή είναι παροχή το να οργανώσουμε καλύτερα τα ευρωπαικά κονδύλια;".

*"Δε μοιράσαμε υποσχέσεις. Να μας πουν με ποιό σχέδιο πιστεύουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση με μεγάλες επενδύσεις. Πού είναι; Εμείς δεν παρουσιάσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε. Παρουσιάσαμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Πολλοί θα ήθελαν το ΕΣΠΑ να πάει στα οδικά έργα μεγαλοεργολάβων. Τότε δε θα μιλούσαν για παροχές.".
Μονομερείς κινήσεις

*" Το ενδεχόμενο να έχουμε επιθετικη αντίδραση στην επιθετική διαπραγμάτευση είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ καιρό. Τις θέσεις που διατυπώνουμε τις διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα. Τις έχω διατυπώσει και στην Ευρώπη, τις διατύπωσα στο Κόμο της Ιταλίας, τη διατύπωσα και στον κ. Ντράγκι. Κανείς δε με διέκοψε να μου πει ότι αυτά που λέω οδηγούν σε αδιέξοδο και ότι οδηγούμε τη χώρα εκτός ευρώ. Οι προτάσεις μας αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής συζήτησης".

*"Οι δανειστές θα επιλέξουν να κάνουν μια συμφωνία με μια κυβέρνηση που έχει περιορισμένο χρόνο ζωής ή μια κυβέρνηση που εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού;".



Plan B

*"Είναι εξαιρετικά δυσμενές το σενάριο που θέλει την κ. Μέρκελ να διαλύει την ευρωζώνη και να πυροβολεί τα πόδια της. Αλλά αυτό θα αφορά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Οι κινδυνολογίες του μπαμπούλα που θα μας διώξει αν δεν κάτσουμε φρόνιμα, δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά να τρώνε το φαγητό τους. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα".

Εκλογές
*"Είναι αναγκαία η πολιτική ανατροπή αλλά με δημοκρατικό δρόμο. Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα συνταγματική για να οδηγηθούμε σε κάλπες. Δεν επιθυμούμε έφοδο στα ...θερινά ανάκτορα. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι σε συνάρτηση με την κοινωνική δυναμική. Δεν αρκεί κανείς να δυσανασχετεί. Να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του. Εάν στην επόμενη ΔΕΘ παραμένει επάνω αυτή η Κυβέρνηση δε θα μπορούμε να κάνουμε αυτά που δεσμευτήκαμε χθες αλλά πολύ λιγότερα".

*"Απευθυνόμαστε σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Διεκδικούμε ποσοστά που θα οδηγήσουν σε πλειοψηφία. Ξέρουμε ότι δεν έγιναν όλοι οι έλληνες αριστεροί, αλλά οι ιδέες μας έχουν γίνει ηγεμονικές.
έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστούμε, να διεκδικήσουμε άλλο ρόλο για τη χώρα στην Ευρώπη. Είναι προυπόθεση για να οδηγηθούμε σε βιώσιμο συμβιβασμό".


Συνεργασίες
*"Με 26% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην τα καταφέρει. Χρειάζεται συμπόρευση δυνάμεων και μεγάλη πλειοψηφία. Είναι παρωχημένος ο όρος "αυτοδυναμία". Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κατέβει μόνος του. Θα συνάψει συμμαχίες. Δε θα γίνουμε πλυντήριο αλλά η διεύρυνση θα δώσει δυναμική στη χώρα. Επιδιώκουμε πλειοψηφία στη βουλή αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι εκλογές θα γίνουν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μ αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό. Συγκυβέρνηση με τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο, δεν θα κάνουμε. Αν δεν το επιτρέπουν οι ισορροπίες εντός βουλής να συνάψουμε συμμαχίες με όσους διεκδικούν τη διαπραγμάτευση, τότε θα ξαναπάμε σε εκλογές.".

Όπως είπε χαρακτηριστικά: "Στο κυβερνητικό σχήμα θα δείτε εκπλήξεις".

Προεδρική εκλογή
*"Ό,τι είχαμε να πούμε σχετικά με το ΣΔΟΕ, το είπαμε. Το έχουν καταλάβει όλοι όσοι πρέπει. Το θέμα της εκλογής δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο. Το Συνταγμα προβλέπει την ευρεία συναίνεση. Το μείζον θέμα είναι η συνέχεια η μη της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται για το πρόσωπο του προέδρου. Αλλά να κρατηθεί γατζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας."

*"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη βουλή και θα προταθεί στην ώρα του ώστε να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.". Ερωτηθείς δε ειδικά για τον Κ. Καραμανλή, παρέπεμψε στις διαρροές του περιβάλλοντός του ότι δεν ενδιαφέρεται για αυτή τη θέση.

Φορολογία- ΕΝΦΙΑ
*"Αν η επιχείρηση έχει κέρδος να φορολογείται με τα σημερινά επίπεδα. Το κέρδος πρέπει να φορολογείται. Ο πλούτος και το κέρδος πρέπει να φορολογούνται και να μην υπερφορολογούνται οι μικροί και οι μεσαίοι."

*"Ο Φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ δε θα φορολογεί κανέναν για πλασματικές αξίες. Πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στις πραγματικές αντικειμενικές αξίες. Οι έλληνες πολίτες έχουν φιλότιμο. Αν υπήρχαν ανταποδοτικοί λογικοί φόροι, θα τους πλήρωναν".

Φοροδιαφυγή
*"Η δήλωση της κ. Lagarde περί απειλών όταν μίλησε για φοροδιαφυγή, είναι συγκλονιστική. Να λοιπόν γιατί δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος για τη λίστα της. Ποιό είναι αυτό το λόμπι, αυτή η μαφία; Δέχτηκα παρόμοιες απειλές όταν μου είπαν έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις. Αυτός βέβαια, που το είπε, βρίσκεται στη φυλακή. Όσοι νομίζουν ότι ενισχύοντας μια κυβέρνηση που καταρρέει θα μείνουν στο απυρόβλητο, γελιούνται" [..] Το λόμπι αυτό, θα τελειώσει.".

*"Δεν μπορεί να συνεχίσουν κάποιοι να συνεχίσουν να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Όσοι δε θέλουν να πληρώσουν δεν μπορεί να έχουν περιουσία σε ελληνική γη. Δε θα χαριστούμε σε κανέναν. Η στάση της χώρας μας στον ΟΗΕ ήταν προκλητική. Θα περίμενε κανείς ότι η χώρα θα πρωτοστατούσε αντιθέτως επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία. Η στάση αυτή αποδεικνύει ότι η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να ντροπιάζει τον ελληνικό λαό παίρνοντας στάση ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα.".

Εθνική συνεννόηση
"Υπάρχουν θεσμοί που δε λειτουργούν. Υπάρχει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που δε λειτουργεί. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζονται οι κκ Βενιζέλος-Σαμαράς χωρίς να ενημερώνουν το κοινοβούλιο. Δε μας ενημέρωσαν ούτε για τη στάση της χώρας στις κυρώσεις για τη Ρωσία. Την ευθύνη της συνεννόησης την έχει αυτός που ασκεί κυβερνητική πολιτική. Στη στάση του Ευ. Βενιζέλου, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Έτρεξε να αναγνωρίσει την ουκρανική κυβέρνηση με τους νεοναζί στην εξουσία. Παρα ταύτα σε εθνικά θέματα χρειάζεται συνεννόηση κι εμείς είμαστε ανοιχτοί.".

Σχέσεις με εκκλησία
*"Αναγνωρίζω τη μεγάλη θεσμική και πολιτισμική αξία ενός πυλώνα της ορθοδοξίας που είναι το Άγιον Όρος. και ήταν ειλικρινής αναγνώριση. Δεν έταξα. Η σχέση μας με την εκκλησία είναι ειλικρινής και μπορεί να μας οδηγήσει σε αποτελέσματα αναγκαία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας-κράτους".

ΝΑΤΟ
*"Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες, ο μηχανισμός αυτός δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρχουν νέοι θεσμοί. Δεν πρέπει τις τρέχουσες εξελίξεις να τις διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ αλλά ο ΟΑΣΕ. Την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ δεν την έβγαλε η Αριστερά ούτε ο Παπανδρέου. Αλλά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.".

Εξεταστική Επιτροπή για Μνημόνιο
*"Είναι υποχρέωση να δούμε πώς φτάσαμε εδώ για να βγάλει συμπεράσματα η ελληνική πολιτεία. Πρέπει να υπάρξει αποτίμηση αιτιών".

* "Οι κκ Καραμανλής και Παπανδρέου είναι ιστορικά πρόσωπα. Τους έχει κρίνει ο λαός, θα τους κρίνει και η ιστορία.
Ο κ. Καραμανλής εξ όσων γνωρίζω έχει διαρρεύσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά τον κ. Παπανδρέου, δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις. Έχουμε όμως σχέσεις με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ."

ΕΡΤ
"Ό,τι έχουμε δεσμευτεί σε σχέση με την ΕΡΤ, ισχύει. έχουμε ήδη επεξεργαστεί σχέδιο που θα το εφαρμόσουμε ώστε να συγκροτηθεί η νέα ραδιοφωνία και τηλεόραση σε νάε βάση. Δε θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία και το λαό. Θα είναι στα πρότυπα των διεθνών, ανεξάρτητων διεθνών οργανισμών. Δε θα αναγνωρίσουμε τη ΝΕΡΙΤ. Σε αυτό το σχεδιασμό, τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται, όχι απλώς θα τον εντάξουμε αλλά αυτός ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος αλλά θα λάβει μέρος στην ευθύνη και τη συναπόφαση".


Πηγή:www.capital.gr