29 Σεπτεμβρίου 2014

ΨΗΝΕΤΑΙ Η ΑΟΖ! Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Οι τρεις χώρες δηλώνουν τη δέσμευσή των αντίστοιχων Κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.
Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου *Οι θέσεις για κυπριακό και Μέση Ανατολή

Κοινό Ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, S. Shoukry και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ι. Κασουλίδη. Σε αυτό αναφέρεται:

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, τριμερή συνάντηση. Η συνάντηση αυτή λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή και να υπογραμμίσουν πως είναι σημαντικό να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της προώθησης της συνεργασίας των γειτονικών χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με τις διεξαγόμενες τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που αφορούν σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και δήλωσαν τη δέσμευσή των αντίστοιχων Κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.

Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου, προκειμένου η τελευταία να είναι μια ευημερούσα και δημοκρατική χώρα. Χαιρέτισαν την υιοθέτηση μέσω δημοψηφίσματος, στις 14-15 Ιανουαρίου, του νέου Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το λαό και την Κυβέρνηση της Αιγύπτου στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Υπογράμμισαν τη σημασία της Αιγύπτου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις εν εξελίξει προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και ολόκληρης της περιοχής. Χαιρέτισαν και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του Espen Barth Eide υπό την ιδιότητα του Ειδικού Συμβούλου για την Κύπρο. Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη σταθερή στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία θα προσδώσουν νέα δυναμική στην προοπτική μιας ενωμένης Κύπρου.

Αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισαν τον αποφασιστικό ρόλο της Αιγύπτου και την ανεκτίμητη συνεισφορά της στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα, τον περασμένο Αύγουστο. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με στόχο να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία στη βάση της λύσης δύο κρατών, με βάση τα σύνορα του 1967, συμφωνία η οποία είναι επιτακτική προκειμένου να υπάρξει μόνιμη και βιώσιμη ειρήνη. Εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Γάζας της 12ης Οκτωβρίου, που θα συγκληθεί από την Αίγυπτο και τη Νορβηγία.

Σχετικά με το Ιράκ, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης, καταδίκασαν τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στοχοποίηση των μειονοτικών κοινοτήτων από τις τρομοκρατικές ομάδες και επισήμαναν την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση τα Ψηφίσματα 2170 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασαν εκ νέου την πεποίθησή τους ότι η απειλή της τρομοκρατίας δεν περιορίζεται μόνο στο ISIL αλλά περιλαμβάνει και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή και πέραν αυτής.

Αναφορικά με τη Συρία, διατύπωσαν τη στήριξή τους προς τις προσπάθειες του νέου Ειδικού Απεσταλμένου για τη Συρία, Stefan De Mistura, και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής πολιτικής λύσης που θα εδράζεται στις αρχές της διαδικασίας της Γενεύης και θα έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την εκπλήρωση των προσδοκιών του συριακού λαού. Εξέφρασαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με την απομάκρυνση και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου και επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα.

Σχετικά με τη Λιβύη, εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την απειλή που συνιστά η συνεχιζόμενη αναταραχή για την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την οικονομία των γειτονικών χωρών, καθώς και για το αυξανόμενο μεταναστευτικό βάρος που ασκείται στις χώρες της νότιας Ευρώπης. Απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και για έναρξη ενός συμπεριληπτικού πολιτικού διαλόγου και μιας διαδικασίας συμφιλίωσης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που υιοθετήθηκε από τις γειτονικές χώρες της Λιβύης, στις 25 Αυγούστου 2014, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του λιβυκού λαού και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου την πλήρη στήριξή τους προς τους νόμιμους θεσμούς της Λιβύης, ιδίως προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως τον αποκλειστικό εκπρόσωπο του λαού της Λιβύης, και προς τα εκτελεστικά όργανα που αντλούν την εξουσία τους από το εν λόγω σώμα. Εξέφρασαν, επίσης, τη στήριξή τους προς το έργο της Συνταγματικής Συνέλευσης».