09 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώνεται η ανάκριση για την υπόθεση "Mίζες πολυεθνικής σε ορθοπεδικούς"

​Με την εξέταση των διευθυντικών στελεχών της πολυεθνικής εταιρείας Depuy ολοκληρώνεται η ανάκριση για την μεγάλη υπόθεση δωροδοκιών σε γιατρούς κρατικών νοσοκομείων.

Τις επόμενες μέρες θα απολογηθεί o κατηγορούμενος κλειδί Tζον Ντούγκαλ, υπεύθυνος στην Depuy για την Ελλάδα, που έχει καταδικασθεί σε ένα χρόνο φυλάκιση για την ίδια υπόθεση στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην κατάθεσή του στις βρετανικές αρχές επεσήμανε τα εξής. Ότι «χωρίς την καταβολή των εκπαιδευτικών χρημάτων κάτω από το τραπέζι, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πωλήσεις στην ελληνική αγορά ορθοπεδικών ειδών.»

Επίσης υποστήριξε ότι «Υπάρχει ένα πλεονέκτημα στην καταβολής της επαγγελματικής εκπαίδευσης…. Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί πληρώνονταν με πολύ χαμηλούς μισθούς, σε σύγκριση με τους χειρουργούς σε άλλες χώρες –περίπου 20.000 ευρώ ετησίως- έτσι ώστε υποθέτω ότι, περίπου το 40% του εισοδήματός τους (και άλλων γιατρών) προέρχεται από ανεπίσημες πηγές όπως τα  “δώρα”.

Αν η ελληνική κυβέρνηση μείωνε τις τιμές προκειμένου να εξαλείψει την πρακτική καταβολής “επαγγελματικής εκπαίδευσης”, οι χειρουργοί θα αρνούνταν να χειρουργούν παρά μόνο και μέχρι τη στιγμή που θα πληρώνοντας έναν αξιοπρεπή μισθό.»