15 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντοπούλου:Που θα βρει ο Σαμαράς τους 180; - Καραγκούνης: Όπου κι ο Τσίπρας τους 120

Για δημιουργία «μηχανισμού ξεπλύματος σκανδάλων» κατηγόρησε την κυβέρνηση η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή με αφορμή τροπολογία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σύμφωνα με την οποία ποσοστό 40% της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων, δεν μπορεί να κατασχεθεί από τράπεζες.

Παράλληλα, κάλεσε και πάλι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κουτζαμάνη να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για παλαιότερες δηλώσεις στις οποίες εκτιμούσε ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Καραγκούνης είπε ότι η τροπολογία διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία των κομμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι αν κληθεί ο πρωθυπουργός για να εξηγήσει την πολιτική του εκτίμηση για τους 180 βουλευτές, «τότε θα πρέπει να κληθεί και ο κ. Α. Τσίπρας που εκτίμησε ότι δεν θα βρεθούν οι 180».

Με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σημείωσε ότι «ο κουμπαράς έσπασε και λεφτά δεν υπήρχαν υπήρχε μόνο χείμαρρος λάσπης. Με όσα ακούστηκαν από τις δύο πλευρές τότε οι κ.κ Σαμαράς και Τσίπρας πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Η ζωή όμως δεν είναι δικαστήριο και η απάντηση θα δοθεί από τον λαό».

«Εξόφθαλμη η διαπλοκή των στελεχών σας  με το τραπεζικό σύστημα», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Την ώρα που χειμάζεται ο απλός πολίτης και καταδιώκεται από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρίες εσείς νομοθετείτε για την δική σας απαλλαγή. Άλλη μια ασυλία για τα κόμματά σας με φωτογραφική τροπολογία - ντροπολογία όπως αυτές που περιλαμβάνει η «μαύρη βίβλος» που καταθέσαμε αλλά μάλλον θα εκδώσουμε και δεύτερο τόμο».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημιουργία «μηχανισμού ξεπλύματος των δικών σας σκανδάλων που δημιουργείτε σε συνεργασία με άλλες εξωθεσμικές εξουσίες».

Επανέλαβε, τέλος, ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να καλέσει τον πρωθυπουργό για εξηγήσεις αναφορικά με παλαιότερες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες εκτιμούσε ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Να κληθεί και να προσδιορίσει στην έρευνα που γίνεται ποιοι ήταν εκείνοι οι βουλευτές πέραν οι οποίοι στο μυαλό του ήταν διαθέσιμοι ήδη από τον Ιούνιο 2014 να ψηφίσουν αντίθετα με όλα όσα έχουν ψηφίσει σε αυτή την Βουλή», είπε και συνέχισε: «Αν σε πείσμα  της στάσης τους υπάρχει προσδοκία αλλαγής -που διαφήμισε ο Σαμαράς- πρέπει να εξηγηθεί γιατί παραπέμπει μόνο σε υπόγειες διεργασίες».

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι επιχειρεί να ποινικοποιήσει τον πολιτικό λόγο και τις πολιτικές εκτιμήσεις και αναρωτήθηκε: «Αν λέτε ότι πρέπει να κληθεί ο κ. Σαμαράς γιατί εκτίμησε ότι θα βρεθούν οι 180 τι θα πρέπει να γίνει με τον κ. Τσίπρα ο οποίος κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είπε επτά φορές ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι 180;».

Αναφορικά δε με την τροπολογία που προβλέπει ότι το 30% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα δεν μπορεί να κατασχεθεί υποστήριξε ότι γίνεται για να διασφαλιστεί «η οικονομική ανεξαρτησία των κομμάτων».

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ