Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τον εορτασμό των 90 χρόνων λειτουργίας του. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα προκηρυχθούν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για τους 20 από τους Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους που κρίνονται ώριμοι.
Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 22 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών. Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες.
Τι δείχνουν οι αριθμοί για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας
- Πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
- Πρώτη στην παραγωγή μπετονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής
- Τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο
- Τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο
- Πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και 13η παγκοσμίως, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
- Εκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη
- Στις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.
Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.
Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών.
Σχεδόν το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα.