18 Οκτωβρίου 2014

Τα 20 λεπτά που «φρέναραν» την έξοδο από το Μνημόνιο -Το ραντεβού στην Ουάσιγκτον

Μόνο 20 λεπτά. Αυτό είπε η Κριστίν Λαγκάρντ μπαίνοντας στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον την περασμένη Κυριακή. Τόσο χρόνο είχε στη διάθεσή της, δείχνοντας από την αρχή ότι δεν είχε πρόθεση να μπει στην ουσία για το καυτό θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκίνησε με τα καλά λόγια, δίνοντας συγχαρητήρια στην ελληνική πλευρά για την πρόοδο στο δημοσιονομικό τομέα και για τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά οι Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Παπασταύρου και Στέλιος Παπαδόπουλος δεν είχαν περιθώρια να αναπτύξουν αυτά που ήθελαν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», εξήγησαν σύντομα ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα και να συζητήσει τις επιλογές που υπάρχουν για μετά από το Δεκέμβριο. Σε εκείνο το σημείο η Κριστίν Λαγκάρντ πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα τι θα αποφασίσει, αλλά «προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στη συνάντηση θέλει αν φύγει από την Ελλάδα να το κάνει ως νικητής, δηλαδή με το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και για αυτό επιμένει στην αξιολόγηση.

Ανάλογη υποδοχή είχε και στο Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης την επόμενη ημέρα. Τώρα πλέον, η πορεία για την έξοδο από το μνημόνιο έχει δύο δύσκολα βήματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δηλαδή να πέσουν στο τραπέζι μεταξύ άλλων το Ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Και το δεύτερο να βρεθεί μία «πιστωτική γραμμή» που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά και δεν θα θυμίζει 100% μνημόνιο.