31 Οκτωβρίου 2014

Ζητήματα ασφάλειας. Η φύλαξη στα διεθνή πανεπιστήμια. Για δείτε τι συμβαίνει στο εξωτερικό!

Η κίνηση του νεοεκλεγέντος πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη να επιβάλλει επίδειξη κάρτας/ταυτότητας «σε όποιον επιθυμεί να προσέλθει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», προκειμένου να αποδείξει πως «έχει πραγματική και συγκεκριμένη δουλειά να διεκπεραιώσει», με προκαθορισμένη πρόσβαση, έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων αλλά και επικροτήσεων.



Το πανεπιστημιακό άσυλο, ακαδημαϊκό άσυλο ή απλά άσυλο χαρακτηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Στην Ελλάδα έχουμε μετά την ανακοίνωση ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ του κυρίου Φορτσάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, με εκατέρωθεν καταγγελίες για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά». Ας δούμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου δεν υπάρχει το λεγόμενο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Στις ΗΠΑ, όλα τα πανεπιστήμια διαθέτουν πανεπιστημιακή αστυνομία και αστυνομικά τμήματα ήδη από τον 19ο αιώνα. Χάρβαρντ, Στάνφορτ, MIT είναι από τα πλέον γνωστά ιδρύματα με οργανωμένα τμήματα αστυνομικής φύλαξης. Οι αρχές αυτές αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εργάζονται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, της επιστημονικής έρευνας και αμφισβήτησης, καθώς και των παραδόσεων του κάθε ιδρύματος και των φοιτητών.
Στη Μεγάλη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης έχουν σώματα πανεπιστημιακής αστυνομίας και ειδικές ομάδες φύλαξης (security). Παράλληλα, υπάρχει ο θεσμός του Αστυνομικού Συνδέσμου σε κάθε Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για αξιωματικούς της Βρετανικής Αστυνομίας που είναι αποσπασμένοι στο οικείο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει την ευθύνη για την πρόληψη εγκλημάτων, τη συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ενημέρωση των αρχών για έκνομα περιστατικά.
Στη Γαλλία υπάρχει ειδική ομάδα security που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των χώρων, με διακριτικές στολές, εξοπλισμό και ευθύνη για τη φύλαξη, την πρόληψη εγκλημάτων, την προστασία φοιτητών και εγκαταστάσεων. Στη Σουηδία επίσης το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό 24 ώρες κάθε μέρα (και Κυριακή) και με τη χρήση κάρτας που σκανάρεις στην είσοδο εισέρχεσαι στο κτίριο.
Ανάλογη πρόταση, με πολλές αντιδράσεις, έχει καταθέσει στην Ελλάδα η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πριν από δύο περίπου χρόνια, προτείνοντας δύο σημεία. Πρώτον, την αντικατάσταση των φυλάκων-θυρωρών που έχουν υπό την εποπτεία τους τα κτιριακά συγκροτήματα σήμερα με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα έχει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια και την ενημέρωση των Αρχών σε περίπτωση μη τήρησης της νομιμότητας. Δεύτερον, τη δημιουργία αστυνομικών σταθμών μέσα στα μεγάλα campus, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετούς σταθμούς συγκοινωνιών (πχ. μετρό), προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις που η αστυνομική προστασία είναι απαραίτητη. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν Ομάδες Φύλαξης υπό την εποπτεία και συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα μετεκπαιδευθούν για το σκοπό αυτό με βάση τα διεθνή πρότυπα.
http://www.metropolispress.gr/%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82/