07 Οκτωβρίου 2014

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι ερευνητές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Οι τελευταίες δηλώσεις των αρχαιολόγων και των δυτών για τις έρευνες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες ότι κρύβονται σπουδαία μυστικά στο βυθό, που είναι πιθανό να αποκαλυφθούν πολύ σύντομα.

Πάντως, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στην περιοχή του ναυαγίου, έχουν φρενάρει την επιχείρηση της διεθνούς ερευνητικής αποστολής, που χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα μέσα.

Σήμερα, και πάλι δεν κατάφεραν να καταδυθούν στο βυθό, με την υπερσύγχρονη καταδυτική στολή EXOSUIT, κάτι που ελπίζουν να γίνει αύριο.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η υψηλής τεχνολογίας στολή χρησιμοποιείται στην ενάλια έρευνα και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της λειτουργίας της, καθώς έχει τις δυνατότητες ενός υποβρύχιου εργαστηρίου, κάνει τους χειριστές της ιδιαίτερα προσεκτικούς.

Αρχαιολόγοι και επιστήμονες, παρότι είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, υποστηρίζουν πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη νέων σημαντικών θησαυρών όπως αγάλματα και κοσμήματα.

Το ειδικό ρομποτικό υποβρύχιο έχει ήδη κάνει μια μια τρισδιάστατη φωτομωσαϊκή απεικόνιση του ναυαγίου στην οποία οι ειδικοί έχουν επισημάνει το πλάτωμα που βρίσκεται το αρχαίο ναυάγιο, σε βάθος 55 μέτρων και μπορούν να δουν με κάθε λεπτομέρεια μεγάλους όγκους καλυμμένους με επίπαγο οι οποίοι "χτυπούν" όταν τους πλησιάζει ο ανιχνευτής μετάλλων.