07 Οκτωβρίου 2014

Ο Λούλης πήρε... μεταγραφή

Η συνάντησή του με τον Γ. Δραγασάκη δείχνει να επιβεβαιώνει τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις επικοινωνιακές συμβουλές του Γιάννη Λούλη, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή και του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ, βασίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συντομότερα του αναμενομένου.
Η δημοσιοποιηθείσα συνάντηση του κ. Λούλη με τον κ. Δραγασάκη μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένου ότι, όπως είχαν αποκαλύψει προ μηνών τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», χωρίς να υπάρξει διάψευση, ο πρώην επικοινωνιακός σύμβουλος της Ν.Δ. είχε ήδη δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με αμοιβαίο όφελος: Ο κ. Λούλης, διαβλέποντας τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, με την προσέγγισή του αυτή ξανάμπαινε στο επικοινωνιακό παιχνίδι και στα ισχυρά παρασκήνια της πολιτικής. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι έκανε την κίνηση της προσέγγισης ο κ. Λούλης, οσμιζόμενος και την καθίζηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η δήλωσή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφώνου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ότι: (α) Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι κουρασμένα, (β) Η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε φάση φθοράς, (γ) Υπάρχει μία αντιπολίτευση που δεν πείθει απόλυτα, αλλά ο κόσμος θέλει να τη δοκιμάσει. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, συνδιαλεγόμενος με έναν φιλελεύθερο αναλυτή, τον οποίον είχε χρησιμοποιήσει και η Νέα Δημοκρατία, έσπαγε ιδεολογικά στεγανά, τα οποία απέκλειαν το κόμμα του και τον ίδιο από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, που έχει σχέση με το Κέντρο, αλλά όχι και με την Αριστερά.

Στο παρασκήνιο. Ο κ. Λούλης επιχείρησε να διαψεύσει τα περί συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι η συνάντησή του με τον κ. Δραγασάκη έγινε επειδή θα είναι ένας εκ των συμπαρουσιαστών του βιβλίου του για τον Ομπάμα, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και την Αννα Διαμαντοπούλου. Υπογράμμισε δε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ελληνική πολιτική σκηνή και ότι τον κρατούν στην Κύπρο οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Η διευκρίνιση αυτή του κ. Λούλη κάθε άλλο παρά πειστική κρίθηκε από στελέχη της Ν.Δ. Πρώτον, διότι έχουν επιβεβαιώσει την επαφή του κ. Λούλη με την Κουμουνδούρου, καθώς όλο αυτό το διάστημα έπαιζε στο παρασκήνιο και τον ρόλο του άτυπου συμβούλου του κ. Τσίπρα. Οσον αφορά δε τη δικαιολογία ότι η συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη αφορούσε την παρουσίαση του βιβλίου του, που θέλησε να ενισχύσει με το επιχείρημα ότι οι άλλες δύο συμπαρουσιάστριες θα είναι οι κυρίες Μπακογιάννη και Διαμαντοπούλου, τα ίδια στελέχη της Ν.Δ. παρατηρούσαν ότι οι σχέσεις της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Λούλη δεν ήταν ποτέ αγαστές και τώρα απλώς τους ενώνει η κοινή τους εναντίωση -αν όχι και αντιπάθεια- στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.

Όσον αφορά στις δουλειές του στην Κύπρο, συνάδελφοί του εδώ στην Ελλάδα παρατηρούσαν ότι κάθε άλλο παρά επιτυχημένη είναι η πορεία του κ. Λούλη εκεί. Υπενθύμιζαν ότι αρχικώς είχε δουλέψει, μάλλον με αποτυχία, για τον ΔΗ.ΣΥ. του κ. Νίκου Αναστασιάδη, με τον οποίο τσακώθηκε, για να προσληφθεί στη συνέχεια ως σύμβουλος του Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τον Χριστόφια και άρχισε νέα συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Φθορά. Η αναζήτηση ελλαδικής επικοινωνιακής συνεργασίας, έστω και στο παρασκήνιο, από τον Γιάννη Λούλη είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησής του περί της μεγάλης φθοράς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της πραγματικότητας ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν θα επεδίωκε συνεργασία με αυτόν. Αλλωστε, ο κ. Λούλης έχει αποκαλέσει λαϊκιστή τον κ. Σαμαρά και το 2012, όταν η Ν.Δ. είχε κερδίσει τις εκλογές, είχε χαρακτηρίσει τη νίκη εκείνη «πύρρειο», κάνοντας την πρόβλεψη ότι «τα κόμματα που βρίσκονται σε παρακμή θα υποστούν μεγάλη φθορά, γεγονός που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ». Υπενθυμίζεται ότι και επί διακυβέρνησης Καραμανλή είχε χαρακτηρίσει τη Ν.Δ. «φθαρμένο προϊόν», ενώ και σε πρόσφατο άρθρο του επανέλαβε την εκτίμησή του του 2012, ότι από τότε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ήσαν φθαρμένα κόμματα.

Η Πρεσβεία. Ο κ. Λούλης, ο οποίος θεωρείται στους ελληνικούς πολιτικούς κύκλους «αξιόπιστος συνομιλητής» της εδώ αμερικανικής πρεσβείας, αποτελεί εξ ίσου αξιόπιστο δίαυλο για την καλλιέργεια καλών σχέσεων του κ. Τσίπρα με την αμερικανική πλευρά. Δεδομένου δε ότι οι αμερικανικές αντιλήψεις για μια σειρά οικονομικών ζητημάτων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές του Βερολίνου, η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να μεταβάλει σταδιακά το κόμμα του κ. Τσίπρα σε ένα αγκάθι στο υπογάστριο της κατευθυνόμενης από τη Γερμανία ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Κι έτσι, εξ ίσου σταδιακά να υπονομευθεί και η γερμανική οικονομική κυριαρχία.

Προς επίρρωση των παραπάνω εκτιμήσεων, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν αποκαλύψει προ μηνών τα «Π», το έγκυρο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» υποστήριζε ότι υπήρχε οικονομική σχέση του Τζορτζ Σόρος με το συγκεκριμένο κόμμα. Το σχετικό δημοσίευμα έκανε απροκάλυπτα επίσης λόγο για χρηματοδότηση από τον Σόρος του ταξιδιού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ. Το γερμανικό περιοδικό έγραφε ακόμη ότι «ένας άλλος θεωρητικός του ΙΝΕΤ (σ.σ.: του think tank του Σόρος), ο Τόμας Φέργκιουσον, συμμετείχε σε πάνελ στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε προσκληθεί σε συζήτηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια».

Ένας αμφιλεγόμενος «προφήτης»

Το πόσο θα ωφεληθεί από τις συμβουλές του Γιάννη Λούλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία άλλη υπόθεση. Βεβαίως, την επιτυχία των συμβουλών του συγκεκριμένου επικοινωνιολόγου μπορεί να την εξασφαλίσει η δυναμική που έχει το κόμμα της Κουμουνδούρου. Ομως δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του ο κ. Λούλης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 λέγεται ότι είχε κάνει άστοχες εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση και την εξέλιξη των δημαρχιακών εκλογών, παρασύροντας στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας που είχαν ζητήσει την άποψή του. Σε λάθος εκτιμήσεις είχε παρασύρει και τον Μιλτιάδη Εβερτ, ενώ το 2007 προέβλεπε ότι πολύ δύσκολα θα κέρδιζε τις εκλογές ο Καραμανλής, παρασυρθείς προφανώς από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Το 2009, κάνοντας λάθος εκτιμήσεις, ήταν από αυτούς που συνιστούσαν πρόωρες εκλογές, τις οποίες βεβαίως έχασε ο Καραμανλής, τον οποίον σε βιβλίο του έχει χαρακτηρίσει άτολμο και συμβιβασμένο... Αυτές βεβαίως οι εκτιμήσεις του Γιάννη Λούλη είναι που είχαν κάνει τον γκουρού του καραμανλισμού, τον Πέτρο Μολυβιάτη, να κάνει το δηλητηριώδες σχόλιο: «Ο Λούλης πρώτα συμβούλευε όλους τους αρχηγούς της Ν.Δ. πώς να πολιτευτούν και στη συνέχεια έγραφε βιβλία για να εξηγήσει το πώς έφτασαν στην ήττα»...

Του Νίκου Σίμου, εφημερίδα Παραπολιτικά