14 Οκτωβρίου 2014

Η στρατηγική "προληπτικού" στιγματισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Η επίκληση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσίευμα εφημερίδας (kontra news) κατά το οποίο έχει στηθεί "κουμπαράς" για να χρηματιστούν βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των "180" ψήφων για την προεδρική εκλογή, προκάλεσε τεκτονικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Καίτοι, δεν είναι καινοφανής η στρατηγική που έχει αποφασίσει να χαράξει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο δρόμο για τη διαδιοχή του Καρόλου Παπούλια.

Για την ακραία πόλωση που θα δημιουργηθεί το επόμενο τετράμηνο έως ότου αρχίσουν να κινούνται επισήμως ( εάν τελικώς δεν αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός) οι διαδικασίες της προεδρικής εκλογής, έχει προειδοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και μήνες, ήδη από την επομένη (σχεδόν) των ευρωεκλογών του Μαϊου.

Τότε στην πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ο Α. Τσίπρας είχε προϊδέασει για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προεδρική εκλογή.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση "να βρεθεί κανένας σοβαρός άνθρωπος που να δεχθεί να γίνει τσιριμώκος της αυλής των μνημονίων", είχε πει χαρακτηριστικά ενώ είχε παραλληλίσει την προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς ανεύρεσης των απαιτούμενων ψήφων για την ανάδειξη του διαδόχου του καρόλου Παπούλια από την παρούσα Βουλή με .."σαφάρι ψήφων και συμμαχιών που παραπέμπει στο 1960".

"Προληπτικός στιγματισμός΄

Η στρατηγική του ..προληπτικού στιγματισμού που θα εξακολουθήσει να να ξεδιπλώνει η Κουμουνδούρου έως τον Φλεβάρη, κύριο στόχο έχει ουσιαστικά την "προειδοποίηση΄ άλλως ...εκφοβισμό των ανεξάρτητων Βουλευτών, πως εάν δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα υποδείξει η συγκυβέρνηση (παράλληλα και παράταση του κυβερνητικού βίου), θα καταστούν αυτομάτως (και εσαεί) ως οιονεί εξωνημένοι.

Το "καμπανάκι" χτυπά και για τους ΔΗΜΑΡίτες βουλευτές, για τους οποίους η Κουμουνδούρου δεν είναι καθόλου βεβαία ότι θα ακολουθήσουν -όχι όλοι τουλάχιστον- έως το τέλος την απόφαση του κόμματος για καταψήφιση του προτεινόμενου από τους κκ Σαμαρά-Βενιζέλο, επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. ( Ήδη η Νίκη Φούντα ετοιμάζεται να "μετακομίσει" πληθύνοντας τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων από όπου η συγκυβέρνηση θα επιχειρήσει να αρδεύσει ψήφους τον Φεβρουάριο).
 
Ως φαίνεται πάντως, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, ο κουμουνδούρειος εκφοβισμός τούτος, μάλλον αποδίδει. Προς επίρρωση, είναι οι δηλώσεις του Πέτρου Τατσόπουλου, Ανεξάρτητου Βουλευτή προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε τηλεοπτική του παρέμβαση (Ανατροπή) εξηγώντας την απόφασή του να μην υπερψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή, είπε μεταξύ άλλων grosso modo, ότι η επιλογή του αυτή είναι "τελευταία άμυνα ζώνης" σε αυτά που θα μπορούσαν να ακουστούν και να του χρεώσουν στην περίπτωση που θα συντασσόταν με τη συμπολίτευση στο θέμα του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια.

Κεντρική επιλογή

Η εμπρηστική αναφορά του κ. Σκουρλέτη σε κάθε περίπτωση αποτελεί κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου, όπερ διαφάνηκε και από την απόλυτη κάλυψη την οποία του παρέσχε ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

"Ο κ. Σκουρλέτης έκανε μια αναφορά πάνω σε ένα δημοσίευμα, το οποίο νομίζω ότι έχει και αυτό την αξία του. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο, διότι ήταν πάρα πολύ ακριβής και μελετημένη η τοποθέτησή του. Κινήθηκε όπως θα έπρεπε και έχει την απόλυτη στήριξή μας πάνω σ’ αυτήν την αποστροφή", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Νίκου Παππά.

Επ αυτού άλλωστε, στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο Π.Σκουρλέτης δεν έκανε καμία καταγγελία επί τη βάση στοιχείων που ο ίδιος γνωρίζει αλλά παρέπεμψε σε δημοσίευμα, ξεκαθαρίζοντας ότι "διάβασε" για χρηματισμό και όχι πως... γνωρίζει ότι συμβαίνει.

Εξ ού και χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, την εισαγγελική παρέμβαση. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για καθυστέρηση στη διερεύνηση των καταγγελιών, από πλευράς Δικαιοσύνης.


Πηγή:www.capital.gr