16 Οκτωβρίου 2014

Τι αποκάλυψε η Περιστέρη για την τρύπα στο κέντρο του ψηφιδωτού της Αμφίπολης; «Έχουμε βρει κινητά ευρήματα που δεν ανακοινώθηκαν»

Το απαράμιλλης ομορφιάς  ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε στον  τάφο της Αμφίπολης και απεικονίζεται η σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούταρχο φαίνεται πως κρύβει ένα μυστικό.

Συγκεκριμένα η « τρύπα» που υπάρχει στο μέσον του έργου μπορεί να δώσει απάντηση αν ο τάφος έχει συληθεί από τυμβωρύχους ή όχι.

Η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη τόνισε ότι η φθορά δεν είναι φυσική «… δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά» ωστόσο διευκρίνισε πως πρέπει «Να προχωρήσουμε στην  ανασκαφή και θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα».

Πιθανόν στο σημείο να υπήρχε κάποιος βωμός τον οποίο εντόπισαν τυμβωρύχοι και έχει αρπαγεί. Αυτό τουλάχιστον είναι μία πολύ πιθανή ερμηνεία. Οι αρχαιολόγοι πάντως αισιοδοξούν πως ακόμα και έτσι να είναι οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν να πάνε παρακάτω. Είναι αυτό δυνατόν; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες...

Περιστέρη: "Έχουμε βρει κινητά ευρήματα που δεν ανακοινώθηκαν"-Η ανασκαφέας αποκάλυψε αυτό που πολλοί αναρωτιούνταν
 
Σε μία μεγάλη αποκάλυψη προχώρησε σήμερα η Κατερίνα Περιστέρη κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έχουν βρεθεί κινητά ευρήματα , είπε πως δεν ισχύει αυτό καθώς έχει βρεθεί κεραμεική η οποία ωστόσο δεν ανακοινώνεται, μέχρι να μελετηθεί ενδελεχώς. Συνεπώς επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν επιπλέον στοιχεία τα οποία δεν έχουν δώσει στην δημοσιότητα.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση: Πως εξηγείτε το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ένα κανένα κινητό εύρημα κατά την ανασκαφή;

Κ. Περιστέρη: Έχουμε βρει κινητά, όπως κεραμική, καρφιά κ.ά. Όμως δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα σ᾽ ένα δελτίο τύπου. Δεν μπορούμε να πούμε βρέθηκαν όστρακα ή καρφιά. Όλα χρειάζονται συντήρηση και όλα χρειάζονται μελέτη.

Υπάρχει νεκρός στους επόμενους θαλάμους-Δεν είναι κενοτάφιο ο τύμβος της Αμφίπολης
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr έχει εδραιωθεί η πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας, πως στα επόμενα στάδια της ανασκαφής θα βρεθεί νεκρός. Η πληροφορία αυτή που είναι ιδιαίτερα σημαντική και δίνει τέλος στα πολλά σενάρια που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί κενοταφίου ή μνημείου που θυμίζει ναό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στα parapolitika.gr πως "είναι κανονικός τάφος με νεκρό στο εσωτερικό και αυτό είναι οριστικό". Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι ο τάφος είναι κλασικός μακεδονικός και είναι ασύλητος , στην επόμενη φάση της ανασκαφής περιμένουμε δύο πράγματα:

1)Tοιχογραφία με την μορφή του νεκρού

2)Πλούσια κτερίσματα