09 Οκτωβρίου 2014

Το ΕΣΠΑ ξεπέρασε τους στόχους και ενισχύει το πλεόνασμα

Της Δήμητρας Καδδά

Ένα απρόσμενο «δώρο» λαμβάνουν τα κρατικά ταμεία και το πλεόνασμα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουν λόγο για υπερκάλυψη κατά 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον του στόχου απορροφήσεων για το 2014 από τα διαθρωτικά ταμεία (ο στόχος ήταν για 3 δισ. ευρώ), κάτι που φέρνει ισόποσα επιπλέον έσοδα στα ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες για πρώτη φορά έτρεξαν για να κάνουν ένα μεγάλο «πακέτο» αιτήσεων προς την ΕΕ πριν από το τέλος του έτους (ο μεγάλος όγκος γίνεται συνήθως 31 Δεκεμβρίου). Και τούτο όχι μόνο για δημοσιονομικούς λόγους αλλά και γιατί στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό φέτος υπάρχει «στενότητα» χρημάτων και έτσι ήθελαν να διασφαλίσουν την αμεσότητα των πληρωμών.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» του φθινοπώρου θα οδηγήσει σε  συνολικές αιτήσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ από την αρχή του 2014. Εκτιμάται ότι, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ περίπου θα αιτηθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, χρήματα που θα φτάσουν τους πρώτους μήνες του 2015 στα ταμεία αλλά «λογιστικά» θα καταχωρηθούν στο 2014.

Σημειώνεται ότι υπέρβαση στόχου κατεγράφη και στο α΄ εξάμηνο του 2014: οι απορροφήσεις έφθασαν σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος (υπερκάλυψη 140%).

Πλέον, η έμφαση μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ. Μετά την προέγκριση των έργων του Κοινωνικού Ταμείου (δράσεις για ανέργους) που ήδη τρέχουν επιχιερείται η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για προέγκριση κονδυλίων προς επιχειρήσεις και έργα υποδομής (από επιδοτήσεις μικρομεσαίων μέχρι το εξοικονομώ κατ οίκον) με στόχο η ανάλογη ροή χρήματος να συνεχιστεί και το 2015.

«Πλέον το επιχείρημα ότι τα έργα του ΕΣΠΑ και του γενικότερου ταμείου, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν φτάνουν τους στόχους, παύει να υπάρχει» λέει με νόημα κυβερνητική πηγή. Αναφέρεται στην πρόβλεψη για μείωση της δαπάνης για επενδύσεις κατά 400 εκατ ευρώ το 2015 που υπάρχει όπως αναμενόταν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. «Κατανοούμε την ανάγκη να κοπούν επενδύσεις αντί να μπουν νέοι φόροι, αλλά κάποτε αυτή η τακτική πρέπει να τελειώσει, το ΠΔΕ έχει περικοπεί πάνω από 10 φορές από το 2010», σημειώνει.



Πηγή:www.capital.gr