23 Οκτωβρίου 2014

ΕΕ σε Τουρκία: Σεβαστείτε την ΑΟΖ της Κύπρου-Σαμαράς: Διαπραγματευόμαστε μια «συνετή έξοδο στην κανονικότητα»

Σε γεωπολιτικό ζήτημα των ημερών έχει αναδειχθεί η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και οι προκλήσεις της κυβέρνησης Νταβούντογλου-Ερντογάν με το πλοίο «Μπαρμπαροζ», με την ΕΕ να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα.

Στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, οι 28 της ΕΕ, εκφράζουν την ανησυχία της για την αύξηση της έντασης στην περιοχή με αφορμή την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων.
«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» σημειώνεται στο προσχέδιο αυτό που θα πρέπει να εγκριθεί από τη σύνοδο.

«Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων», προστίθεται στο κείμενο.

Το θέμα της Κύπρου εντάχθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών της συνόδου κορυφής κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, με αφορμή την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αντ. Σαμαράς: Διαπραγματευόμαστε μια «συνετή έξοδο στην κανονικότητα»

«Μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση. Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

Νωρίτερα, ο κ Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ολοκληρώθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη βελγική πρωτεύουσα.

Για μία ώρα από τις 12.30- 13.30 οι δύο άνδρες είχαν την δυνατότητα για μία συζήτηση εφ'  όλης της ύλης μέσα από μία συνάντηση εργασίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος. Είναι μία από τις πολλές συναντήσεις που έχουν κάνει από τον Αύγουστο οι δύο άνδρες και οι οποίες φαίνεται να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στην 1η Νοεμβρίου, όταν τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναλάβει επίσημα ο Λουξεμβούργιος πολιτικός αλλά και όπως φαίνεται ένας από τους πιο καλούς φίλους της χώρας.

Η ομάδα του κ Γιουνκέρ, αλλά και ο ίδιος, μετά από την σειρά επαφών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχει διαμορφώσει μια πολύ καλή εικόνα για τις επιλογές της Ελλάδας, ώστε να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για τις αρχές Νοεμβρίου που θα πρέπει και αυτός να λάβει μέρος στις αποφάσεις για την ελληνική οικονομία. Στο τραπέζι τέθηκε και η επιλογή γία την προληπτική γραμμή πίστωσης σαν μία από τις επιλογές για την επόμενη μέρα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν μαζί με τον κ. Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος τύπου του Μαργαρίτης Σχοινάς και ο δ/ντης του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιγερ, ενώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό βρισκόταν οι στενοί του συνεργάτες του, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης αλλά και ο Τ. Αναστασάτος, γεν. γραμματέας του Υπουργείου οικονομικών.

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ