18 Οκτωβρίου 2014

Μίνι σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα

Τι θα συζητηθεί για την έξοδο από το μνημόνιο

​Μία μίνι σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, οι 18 ηγέτες θα γευματίσουν, συζητώντας την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το τι θα γίνει με την Ελλάδα, μετά το τέλος του μνημονίου.

Αν και η συζήτηση θα έχει άτυπο χαρακτήρα, χαρακτηρίζεται από πηγές που γνωρίζουν άριστα τα τεκταινόμενα και το παρασκήνιο των Βρυξελλών ως «πολύ σοβαρή κι ενδιαφέρουσα», καθώς όλες οι πλευρές θέλουν να προκύψει λύση κοινής αποδοχής («win-win», όπως έλεγαν), που θα προκαλέσει θετικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η τελευταία φορά που είχαν σύσκεψη οι ηγέτες της Ευρωζώνης ήταν το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες, κατά την οποία ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, βρέθηκε στο στόχαστρο Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, για τη δήλωσή του ότι θα γίνει δημοψήφισμα για το μνημόνιο, ενώ λίγες μέρες μετά παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος. Επρόκειτο να γίνει μια ακόμη σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 2 Μαρτίου του 2012, αλλά τελικά αναβλήθηκε, μετά τη συμφωνία με την Αθήνα για την αναθεώρηση του μνημονίου.

Πάντως, οι ανωτέρω πηγές έλεγαν στο STAR πως αυτή τη φορά οι εξελίξεις δεν προμηνύονται δραματικές, καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι να βοηθηθεί η Αθήνα, να περάσει ομαλά στη νέα φάση και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη κρίση εν τη γενέσει της!

Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου
http://www.star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=248304&artTitle=mono_sto_star_mini_synodos_ton_igeton_tis_evrozonis_gia_tin_ellada