06 Οκτωβρίου 2014

Βραζιλία: Η Ρούσεφ κέρδισε τον πρώτο γύρο-Εξέλεγησαν θριαμβευτικά ο κλόουν "Τιριρίκα" και ο Ρομάριο-Απέτυχε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

Το πρόγραμμα αναδιανομής του εισοδήματος φαίνεται να απέδωσε καρπούς στην νυν πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία προηγείται στον πρώτο γύρο των εκλογών τη Βραζιλία. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε το 41,4% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει τον Αέσιο Νέβες του φιλοεπιχειρηματικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 33,7%. Η μάχη αριστεράς-δεξιάς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα του έθνους είναι μια απογοήτευση για εκείνους που ήλπιζαν μια αλλαγή στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα, η οποία προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις σε κάποια φάση, αλλά τελικά κατέληξε στην τρίτη θέση με 21,3% - σχεδόν στο ίδιο ποσοστό που είχε κερδίσει και κατά την τελευταία προσπάθειά της πριν από τέσσερα χρόνια.

«Για άλλη μια φορά ο λαός της Βραζιλίας με τίμησε με την εμπιστοσύνη του, δίνοντας μου μια νίκη στον πρώτο γύρο» είπε η Ρούσεφ. Οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ήσυχα, με 143 εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν από όλες τις άκρες της χώρας -από την ακτή του Ατλαντικού ως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Κάποιοι ψηφοφόροι έπρεπε να ταξιδέψουν με πλοίο για περισσότερο από 12 ώρες για να φτάσουν σε ένα εκλογικό κέντρο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι οπαδοί του πρώτου κόμματος γιόρτασαν τη νίκη σε κεντρικό δρόμο του Ρίο, επευφημώντας και χορεύοντας Σάμπα –αν και οι εκδηλώσεις ήταν μάλλον υποτονικές. Πολλοί απογοητεύθηκαν, καθώς δεν είδαν καμία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Έπειτα από έναν χρόνο μαζικών διαδηλώσεων που υπογράμμισαν τα υψηλά επίπεδα απογοήτευσης για τη διακυβέρνηση της χώρας, το παραδοσιακό αποτέλεσμα ήταν μια σχετικά ήπια έκπληξη σε μια περιπετειώδη εκστρατεία που περιελάμβανε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρας, την Petrobras, την ανερχόμενη δύναμη των Ευαγγελικών και μια διαμάχη για ένα ομοφοβικό παραλήρημα από έναν υποψήφιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών φάνηκε να ανατρέπεται τον Αύγουστο, όταν ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εντουάρντο Κάμπος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Η υποψήφια του κόμματός του Μαρίνα Σίλβα επωφελήθηκε από ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας, να τριπλασιάσει την ψήφο του κόμματος και να βρεθεί για λίγο στην πρώτη θέση. «Η Βραζιλία ψήφισε σε μεγάλο βαθμό ενάντια σε όλα όσα είναι λάθος με τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε η Σίλβα μετά το αποτέλεσμα. «Οι Βραζιλιάνοι δεν θέλουν να είναι μόνο θεατές της πολιτικής».

Η πρόεδρος είναι πλέον σε ισχυρή θέση για να εξασφαλίσει και μια δεύτερη θητεία. Έρευνες δείχνουν ότι θα κερδίσει το δεύτερο γύρο κατά του Νέβες με 48% έως 42%. Αλλά η δυναμική είναι με το μέρος της Νέβες και η Σίλβα θα μπορούσε να τον υποστηρίξει, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου. «Η νίκη σε αυτόν τον πρώτο γύρο οφείλεται στην επιθυμία για αλλαγή της πλειοψηφίας του πληθυσμού» είπε ο Νέβες. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν ανάμεσα σε 11 υποψήφιους προέδρους και ψήφισαν 27 κυβερνήτες πολιτειών, 513 γερουσιαστές, 1.069 περιφερειακούς βουλευτές και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Μεταξύ των νικητών είναι και ο πρώην επιθετικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ρομάριο, ο οποίος κέρδισε μια θέση στην Γερουσία.

www.theguardian.com
http://www.antinews.gr/KOSMOS/brazilia-i-ntilma-rousef-kerdise-ton-proto-guro

Εξέλεγησαν θριαμβευτικά ο κλόουν "Τιριρίκα" και ο Ρομάριο

Οι Βραζιλιάνοι επανεξέλεξαν θριαμβευτικά τον "Τιριρίκα" ("Γκρινιάρης") κατά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα κι έτσι ο διάσημος κλόουν, ο οποίος εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ψήφους--δεύτερος υποψήφιος σε ψήφους--θα τους εκπροσωπήσει στο Κογκρέσο, ανακοίνωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι.
Ο Φρανσίσκου Εβεράρντο Ολιβέιρα Σίλβα, γνωστός ως Τιριρίκα, εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 με την έδρα του Σάο Πάολο, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους απ΄όλους τους συνυποψηφίους του, έχοντας ως σλόγκαν του κατά την προεκλογική του εκστρατεία το "Δεν μπορεί να πάει χειρότερα".

Μέχρι τότε ήταν αναλφάβητος κι έτσι χρειάστηκε να μάθει να...γράφει το όνομά του για να αναλάβει το νέο του αξίωμα.

Στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, δεν μίλησε ποτέ ενώπιον του Σώματος, αλλά είχε τις περισσότερες παρουσίες στο Κογκρέσο από τους υπόλοιπους συναδέλφους του.

Η επιτυχία του προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, αλλά και μία σειρά από πρωτότυπες υποψηφιότητες, καθώς στη Βραζιλία οι υποψήφιοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα με όποιο όνομα επιθυμούν.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι υποψηφιότητες αντανακλούν την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα διαφθοράς και το πολιτικό αδιέξοδο στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής.


Στη Γερουσία ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο

Ένας ακόμη διάσημος που εξελέγη στη Βραζιλία είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Ρομάριο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Γερουσία με την έδρα του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς συγκέντρωσε το 63,4%.

Ο 48χρονος πρώην ποδοσφαιριστής--ο οποίος αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ το 1994 και ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα--είχε καλύτερες επιδόσεις από τον αντίπαλό του τού Δημοκρατικού Κόμματος Σεζάρ Μάια, ο οποίος με καταμετρημένο το 90% των ψήφων έλαβε το 20,5%.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2010, ο Ρομάριο εξελέγη βουλευτής στο Κογκρέσο με τους Σοσιαλιστές.

Δριμύς επικριτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η χώρα του νωρίτερα φέτος, ο Ρομάριο κατήγγειλε τη διαφθορά επικαλούμενος το υπερβολικό κόστος κατασκευής πολυτελών νέων σταδίων, ενώ χαρακτήρισε διεφθαρμένη και την Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου Βραζιλίας (CBF).


Δεν τα κατάφερε ο "Οσάμα μπιν Λάντεν"

Στις χθεσινές εκλογές, δεν κατάφερε ωστόσο να εκλεγεί ο υποψήφιος για μία έδρα στην πολιτεία της Αμαζόνας, ο "Οσάμα μπιν Λάντεν", αφού συνελήφθη για παραβίαση του εκλογικού κανονισμού.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα G1, έγραψε ότι ο υποψήφιος, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μανοέλ Νούνες ντε Ασίς, μοίραζε δωρεάν μπουκαλάκια νερού, στους ψηφοφόρους σε εκλογικό τμήμα του Κουαρεντάο, στη συνοικία Σιντάντε Νόβα της πρωτεύουσας της Αμαζόνας, της Μανάους, όπου ψήφισαν 20.000 άνθρωποι.

"Ο υποψήφιος φορούσε αραβικού τύπου ενδυμασία έξω από το εκλογικό τμήμα σε σχολείο του Κουαρεντάο και δήθεν πούλαγε νερό, αλλά ουσιαστικά έκανε ψηφοθηρία", ανέφερε στην ιστοσελίδα δικαστική πηγή.

Ο Ασίς εγγράφτηκε στις εκλογικές αρχές με το ψευδώνυμο μπιν Λάντεν, που αναφέρεται στον ηγέτη της αλ Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε στο Πακιστάν το 2011 από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο βραζιλιάνικος νόμος απαγορεύει την διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας την ημέρα των εκλογών.

Στς χθεσινές εκλογές, μεταξύ των υποψηφίων υπήρχαν πέντε Μπαράκ Ομπάμα, τρεις Οσάμα μπιν Λάντεν, ένας Ιησούς, μία Wonder Woman, ένας Πράκτορας 007, ένας Ράμπο, ένας Πρόσωπο Χάμπουργκερ αλλά και πέντε ακόμη Τιριρίκα υποψήφιοι σε άλλες πολιτείες.