15 Οκτωβρίου 2014

Συνελήφθη ο αδερφός του αλβανού πρωθυπουργού για τα επεισόδια στο Βελιγράδι

Ο αδερφός του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα συνελήφθη από τις σερβικές αρχές ως υπεύθυνος για το επεισόδιο με την αλβανική σημαία που στάθηκε αφορμή για να διακοπεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, το βράδυ της Τρίτης. Ο Όλσι Ράμα συνελήφθη στην...
εξέδρα των επισήμων όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, η αστυνομία έχει βάσιμες υποψίες ότι ο Όλσι Ράμα προκάλεσε το επεισόδιο. Ο αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας διεκόπη στο 41ο λεπτό όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο με το χάρτη της "μεγάλης Αλβανίας".

Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να πέσει το ιπτάμενο αντικείμενο. Μετά από μερικά λεπτά και ενώ άρχισε να πέφτει το αντικείμενο ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.

Άρχισαν διαπληκτισμοί ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Ένας από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια. Η αστυνομία έβγαλε όλους τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαιτητές αποφάσισαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Η αλβανική ομοσπονδία ωστόσο ζήτησε να εκκενωθεί το στάδιο για να επιτρέψει την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και έτσι ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και το θέμα παραπέμπεται στην ΟΥΕΦΑ.

Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε χαρακτηριστεί εκ προοιμίου "υψηλού κινδύνου" και είχε αποφασιστεί να μην μεταβούν στο Βελιγράδι Αλβανοί φίλαθλοι.  Τα σερβικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η Σερβία θα τιμωρηθεί από την UEFA ως διοργανώτρια και αυτό που, όπως τονίζουν, απομένει είναι να δούμε τι θα γίνει με τους παίκτες από την εθνική ομάδα της Αλβανίας που ήρθαν σε σύγκρουση με τον Σέρβο παίκτη Στέφαν Μίτροβιτς.  Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σερβίας Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, σε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, απένειμε τα εύσημα στους συμπαίκτες του που λειτούργησαν υποστηρικτικά, όπως τόνισε, απέναντι στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, όταν οι φίλαθλοι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη διακοπή της αναμέτρησης.