04 Οκτωβρίου 2014

Ένα… εγκεφαλικό το «δώρο» του Μπάιντεν στον Ερντογάν-Εξηγήσεις ζητάει ο σουλτάνος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεσκέπασε τον Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν, δηλώνοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε, σε ιδιαίτερη συνομιλία τους, πως διέπραξε λάθη όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, λάθη που επέτρεψαν στην ισλαμιστική οργάνωση να γιγαντωθεί.

«Έχεις δίκιο, μου είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, αφήσαμε πολλούς να περάσουν τα σύνορα. Τώρα προσπαθούμε να τα ελέγξουμε», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε συνέδριο για την εξωτερική πολιτική στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Οι περιφερειακοί μας σύμμαχοι δαπάνησαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον Άσαντ. Εφοδίασαν με δεκάδες τόνους όπλων όλους όσοι πολεμούσαν κατά του Άσαντ, ακόμα και τους ανήκοντες στο Μέτωπο αλ Νούσρα και την αλ Κάιντα, ακόμα και στους τζιχαντιστές εξτρεμιστές που έφταναν στην περιοχή από όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν.

«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι οι σύμμαχοί μας. Οι σύμμαχοί μας στην περιοχή είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα στην Συρία. Οι Τούρκοι, αν και είμαι καλό φίλος με τον Ερντογάν, οι Σαουδάραβες, τα Εμιράτα κ.λπ. Τώρα ξαφνικά όλοι ξύπνησαν. Οι Τούρκοι παραδέχονται τα λάθη τους, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σταμάτησαν να χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές», παραδέχτηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη Μπάιντεν ξεσήκωσε θύελλα στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να απαιτεί από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη. «Αν ο Μπάιντεν είπε πράγματι αυτά τα λόγια, τότε για μένα αποτελεί παρελθόν. Δεν ανέχομαι τέτοια σχόλια», είπε ο Ερντογάν, χωρίς φυσικά να πει λέξη για την ταμπακέρα.

«Ήμουν πρωθυπουργός τότε και δεν υποστηρίξαμε, ούτε κατά διάνοια, καμία τρομοκρατική οργάνωση, του Ισλαμικού Κράτους περιλαμβανομένου. Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο. Ξένοι μαχητές δεν πέρασαν ποτέ στην Συρία, μέσω Τουρκίας. Ήταν τουρίστες που περνούσαν στη Συρία», είπε, μέσα στο απόλυτο παραλήρημά του, ο Ερντογάν.

Προφανής τουριστικός προορισμός η Συρία, μπορούμε να δεχθούμε εναλλακτικά, ότι ο Ερντογάν είναι βλάκας, εάν δεν δεχθούμε ότι τα λέκανε όλα επίτηδες, ας διαλέξει εκείνος. Δηλώσεις έκανε φυσικά και ο εμπνευστής της όλης τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, ο νυν πρωθυπουργός Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Μπάιντεν.

http://www.defence-point.gr/news/?p=112872

Εξηγήσεις ζητά ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία ξέσπασε μετά τη δήλωση του Αμερικανού αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν στο Χάρβαρντ, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους ότι η Τουρκία άφησε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να περάσουν από τα σύνορα της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του αρνείται ότι υποστήριξε κάτι τέτοιο και ζήτησε από τον Μπάιντεν να απολογηθεί. Την ίδια ώρα φρίκη σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί ο αποκεφαλισμός ενός Βρετανού από τους τζιχαντιστές. Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ.