23 Οκτωβρίου 2014

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟ@ΤΣΟ ΕΙΝΑΙ! Μαχητικά Δανίας, Σουηδίας και Πορτογαλίας «πήραν στο κυνήγι» ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από αεροσκάφη του NATO πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε η συμμαχία.

Η Εσθονία κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας στο Ταλίν για να του επιδώσει διαμαρτυρία την Τετάρτη, καθώς, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της βαλτικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ένα ρωσικό Ilyushin-20 εισήλθε στον ενάεριο χώρο της για ένα περίπου λεπτό.
Η Ρωσία ωστόσο σημείωσε ότι το αεροσκάφος πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση και δεν εισήλθε στον εσθονικό εναέριο χώρο.

Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί για αρκετά περιστατικά στα οποία δεν σέβεται τα σύνορα σε έδαφος, αέρα και θάλασσα στην ανατολική Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

Η διαμάχη στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία, σύμφωνα με μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζει ενεργά τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες, έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις Δύσης - Μόσχας, με κυρώσεις και εμπάργκο από τις δύο πλευρές.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η ουδέτερη Σουηδία αναζητεί «ξένο υποβρύχιο» στα ύδατά της, 48 χιλιόμετρα ανοικτά της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποβρύχιο θεωρείται κατά πάσα πιθανότητα ρωσικό.

Τον Σεπτέμβριο, η Εσθονία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απήγαγε Εσθονό αξιωματούχο ασφαλείας στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία τόνισε ότι το Ilyushin απογειώθηκε από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ την Τρίτη και αναχαιτίστηκε «από F-16 της Δανίας» όταν πλησίασε στις ακτές της χώρας, ενώ στη συνέχεια πέταξε προς τη Σουηδία.

Αναχαιτιζόμενο και από σουηδικά μαχητικά, το Ilyushin εισήλθε στον εσθονικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκε από πορτογαλικά F16, ανέφερε η συμμαχία.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Χράμποβο του Καλίνιγκραντ και πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα στη Βαλτική.

http://www.naftemporiki.gr/story/871967/baltiki-maxitika-danias-souidias-kai-portogalias-piran-sto-kunigi-rosiko-polemiko-aeroskafos