09 Οκτωβρίου 2014

Σοκάρουν οι καταγγελίες του γιατρού που περιέθαλψε την νοσοκόμα με Έμπολα

Ένα μέρος των χεριών μου ήταν ακάλυπτο, γράφει στην αναφορά του ο 41χρονος Χουάν Μανουέλ Πάρα

Σοκάρουν και επιτείνουν τον προβληματισμό για τις παραλείψεις των ισπανικών αρχών οι καταγγελίες του γιατρού που περιεθαλψε την νοσοκόμα Τερέζα Ρομέρο Ράμος, την πρώτη ασθενή που προσβλήθηκε από Έμπολα στην Ευρώπη.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια (της νοσηλείας) και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο», γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα.

Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες El Pais και El Mundo, ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με την φροντίδα της νοσοκόμας, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον ισπανό ιεραπόστολο που μολύνθηκε από τον Έμπολα όσο βρισκόταν στην Αφρική και τελικά πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία.

Αποτέλεσμα των παραλείψεων και του κακού συντονισμού είναι τώρα ο 41χρονος γιατρός να έχει τεθεί σε καραντίνα.

Οι πρώτες κρίσιμες ώρες

Ο γιατρός αναφέρει ότι όταν η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη όπου κατοικεί, οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί.

Όταν ο ίδιος ανέλαβε υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσίαζε ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα.

Μόνο ο ίδιος και οι νοσοκόμες εισήλθαν στο δωμάτιο της ασθενούς φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα.

Καθώς οι ώρες περνούσαν, η κατάσταση της Τερέσα Ρομέρο άρχισε να επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά ο γιατρός έμαθε από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούσαν τη νοσοκόμα.

Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή τού επιβεβαίωσε την «πιθανότητα» η  ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Τότε μόνο έκανε χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που του έδωσε το νοσοκομείο.

«Αλλά τα μανίκια ήταν υπερβολικά κοντά», γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσίαζε «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38».

Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθούσε επίσης να προστατεύσει το προσωπικό που την φροντίζει.

Από τις 18.00, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα ζητούσε επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα.

Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν έφτασε τελικά παρά τα μεσάνυκτα...