15 Οκτωβρίου 2014

NEO BINTEO ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ! Υποδοχή ηρώων της αλβανικής αποστολής-Προκαλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα: “Ξεφτιλίστηκαν οι Σέρβοι”

Ως «φρικτή εμφάνιση των Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο» κατανόμασε ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, μιλώντας για τα τα σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας.

Σε ανάρτησή του στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο Εντι Ράμα έγραψε πως είναι περήφανος για το παιχνίδι των «ερυθρόμαυρων».
«Περήφανοι για τους ερυθρόμαυρους, που κέρδισαν το παιχνίδι όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο. Λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο αλβανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με αναφορές στα σερβικά ΜΜΕ, το τηλεχειριστήριο του drone που πέταξε τη σημαία πάνω από το γρασίδι είχε βρεθεί στην κατοχή του αδερφού του αλβανού πρωθυπουργού.

«Σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς μίλησε για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, θα ήταν ήδη (το γεγονός αυτό) στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

«Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Το χειριστήριο του drone και ο αδελφός του Ράμα

Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, σύμφωνα με το κανάλι RTS, ότι το χειριστήριο του drone που είχε γίνει η πέτρα του σκανδάλου βρέθηκε στην κατοχή του Όλσι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στην εξέδρα των επισήμων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, απ’ όπου κι επέστρεψε στα Τίρανα.

Υποδοχή ηρώων της αλβανικής αποστολής

Τα χθεσινά γεγονότα στο γήπεδο του Βελιγραδίου συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αλβανία, που κάνουν λόγο για "παράσταση ντροπής" της Σερβίας με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, στο Βελιγράδι, για τα προκριματικά του EURO 2016, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Στο αεροδρόμιο "Μητέρα Τερέζα" των Τιράνων, πάνω από 5.000 άνθρωποι, κρατώντας αλβανικές σημαίες και σημαίες της "μεγάλης Αλβανίας" ανά χείρας και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα κατά της Σερβίας, υποδέχθηκαν σαν ήρωες, λίγα λεπτά πριν από τις 3:30 τα ξημερώματα, τους παίκτες της αλβανικής ομάδας.

Η αστυνομία είχε μπλοκάρει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο, λόγω της μεγάλης κίνησης, ενώ οι χιλιάδες των οπαδών δημιούργησαν μια τεράστια αυτοκινητοπομπή.

Παρόντες στο αεροδρόμιο "Μητέρα Τερέζα" ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι καθώς και η υπουργός Αθλητισμού Λιντίτα Νικόλα, που μαζί με τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Λορίκ Τσάνα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα VIP.

Ο κ. Πελέσι ευχαρίστησε τους παίκτες, λέγοντας ότι "αισθανόμαστε περήφανοι για αυτό που έδειξαν στο Βελιγράδι", ενώ η κ. Νικόλα τόνισε τις "ηθικές αξίες" που κουβαλούν οι παίκτες της ομάδας και εξήρε τον ρόλο του Ιταλού προπονητή.

"Είχαμε μια δραματική εμπειρία, αλλά είμαι χαρούμενος για την αλβανική Εθνική Ομάδα" δήλωσε, από την πλευρά του, ο προπονητής Τζιάνι ντε Μπιάσι.

Ο αρχηγός της εθνικής Αλβανίας Λορίκ Τσάνα επεσήμανε πως κάποιοι παίκτες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της βίας και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα επαναληφθεί και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα εξομαλυνθούν".

Μετά τα σοβαρά επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε ανάρτησή του στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook χαρακτήρισε "φριχτή εμφάνιση" των Σέρβων όλα όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο.

Εξέφρασε, επίσης, την υπερηφάνεια του για το παιχνίδι της εθνικής ομάδας της χώρας του, των "ερυθρόμαυρων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στο μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας μπροστά από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα, ενώ ο ηγέτης του εξτρεμιστικού κόμματος "Ερυθρόμαυρη Συμμαχία" Κρέσνικ Σπαχίου προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της σερβικής διπλωματικής αποστολής στην αλβανική πρωτεύουσα.